Mensen onderweg of op de vlucht

Hulp aan migranten in Oujda en Rabat

Marokko

500 à 600
migranten wonen in Oujda (wisselende, constante bevolking). Dat cijfer loopt soms op tot 1000
Meer dan 50%
van onze patiënten heeft een onduidelijke verblijfsstatus
2.093
vrouwelijke migranten en hun kindjes jonger dan zes kregen een medische behandeling

Context

Waarom dit project

 

Door zijn ligging is Marokko een belangrijk transitland voor Afrikaanse migranten op weg naar Europa.  Door de verscherpte grenscontroles van de Europese Unie werd het land de laatste jaren eerder eindbestemming dan doorreisgebied. Controles, muren en prikkeldraad houden de transitmigranten in limbo, maar dit belet hen niet alles op alles te blijven zetten om Europa te bereiken.

Ze leven aan de grens in extreem precaire omstandigheden en gaan gebukt onder heel wat stress. Vooral vrouwen zijn kwetsbaar en zijn vaak slachtoffer van fysiek en seksueel misbruik, discriminatie en prostitutie.

74,3 jaar
levensverwachting
81 jaar in België
0,647
Menselijke ontwikkelingsindex
0,896 in België
123e
plaats op de wereldranglijst
van de 188 landen
Een Afrikaanse migrante en één van onze vrijwillige onthaalmedewerksters zitten op de stoeltjes in de wachtkamer van onze consultatieruimte in Oost-Marokko. Ze zijn beiden in de twintig. Onze medewerker luistert aandachtig naar het verhaal terwijl ze notities maakt terwijl het dochtertje van de migrante met het jeansjasje van haar mama speelt. @Kristof Vadino

Acties

wat doen we

 

Daarom heeft Dokters van de Wereld projecten in dit gebied gelanceerd, om migranten te helpen. Zo zijn we aanwezig in Rabat, waar veel mensen wonen die verdreven werden uit de kuststreken, in Oujda en de omliggende regio (Oost-Marokko). in samenwerking met lokale partners snellen we migranten ter hulp die in kwetsbare situaties leven, met bijzondere aandacht voor vrouwen, minderjarigen en zuigelingen.

medische en psychologische zorg

 

Op medisch vlak nemen we de inenting van zuigelingen voor onze rekening, maken we de mensen bewust van het belang van seksuele en reproductieve verzorging en bekommeren ons om HIV patiënten en slachtoffers van seksueel geweld. Naast medische hulp komen mensen ook bij ons aankloppen voor hygiënekits, voedsel, dekens en babyproducten. Wie mentaal worstelt, kan op gesprek bij een psycholoog.  

administratieve begeleiding

 

Al onze partners zijn opgeleid om migranten te helpen met hun regularisatieaanvraag. We maken ook werk van preventie. Daarom voorzien we opleidingen voor alle gezondheidswerkers actief in de regio en in openbare structuren zodat ze vroegtijdig medische problemen kunnen opsporen en aanpakken.

Help mee

Geef mee

Doe een gift om migranten in Oujda & Rabat te steunen

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld
Zij steunen ons

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753