NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

België
Mensen aan de rand van de samenleving

Dokters van de Wereld in Oostende: "zoveel mensen hier dolen rond zonder mutualiteit"

1 op 4 leeft in armoede in badstad Oostende. De zorgantenne van Dokters van de Wereld en het inloopcentrum van het CAW helpen ook tijdens de COVID-19-crisis iedereen die het moeilijk heeft: Oostendenaars in armoede, daklozen, vluchtelingen en transmigranten.

Elke donderdagvoormiddag staat een vrijwillig team van artsen en verplegers klaar om mensen die geen doktersconsult en medische zorg kunnen betalen vooruit te helpen. Dany (verpleegkundige) en Johan (begeleider inloopcentrum CAW) vertellen: ‘1 op 4 leeft in armoede in Oostende. Hoe dat komt? Oostende is voor velen een psychologisch eindstation, dat is altijd zo geweest. Er hangt een erg speciale mentaliteit in de havenstad; Oostende is naast een heerlijke kuststad ook een erg rauwe en anonieme plek.’

Mikmak van mensen

‘Het CAW en Dokters van de Wereld vullen elkaar perfect aan in de stad. De meest kwetsbare personen krijgen er sociale en psychologische begeleiding, voedselpakketten en ook medische hulp (wondzorg, inspuitingen, opvolging van chronische ziektes, doorverwijzingen naar het Henri Serruys ziekenhuis waar er pro bono geopereerd wordt enzovoort).

De coronacrisis was een echte ramp. We moesten het inloopcentrum sluiten en dat is schrijnend voor mensen aan de rand van onze samenleving. De mikmak van personen die hier komt, is niet alleen uitgeput, ziek en kwetsbaar, maar vaak ook erg eenzaam. Dat er geen plek meer was voor een babbel of om op kracht te komen met koffie, boterhammen en soep was onmenselijk. We kunnen gelukkig stilaan terug opstarten.’

vrijwilliger oostende dokters van de wereld

Geert, vrijwillige arts, vult aan: ‘Ik werk hier nu twee jaar en kom een keer per maand naar het inloopcentrum, dat pal in het hart van Oostende ligt. Er zijn daklozen die hier al jaren komen voor opvolging. Transmigranten op de dool die zie je vaak maar een keer. De taalbarrière maakt werken met hen soms moeilijk. Bij daklozen en vluchtelingen zie je vaak dezelfde problemen opduiken die hand in hand gaan met stress, een onrustig leven, niet regelmatig of gezond eten en geen dak boven hun hoofd hebben. Maagontstekingen en slapeloosheid zijn de voornaamste klachten. Migranten hebben ook vaak verwondingen – verzwikte enkels en open wonden – door ergens van te springen of achter een prikkeldraad te blijven hangen.

De werking hier loopt vlot, we kunnen patiënten in financiële problemen dankzij Dokters van de Wereld gratis zorg verlenen en medicatie geven. Wanneer we de mensen moeten doorsturen voor gespecialiseerde hulp (die een stuk duurder is) loopt het vaak spaak. Gelukkig kunnen we af en toe iets regelen met het Henri Serruys ziekenhuis. Ik vind het triestig om zien dan het ondanks alle sociale voorzieningen in ons land toch nog kan mislopen. Dat er zoveel mensen ronddolen zonder mutualiteit bijvoorbeeld. Als gewone burger zie je dat vaak niet, maar er vallen ook in ons land erg veel mensen uit de boot.’

consultatie in de oostendse antenne van dokters van de wereld (c) marie monsieur
Al meer dan vier jaar onderweg

Rafaël, een jonge man uit Soedan, schuift aan voor een medisch consult. Hij heeft al weken geen eetlust en verloor erg veel gewicht. Dokter Geert onderzoekt hem en stelt vast dat hij een maagontsteking heeft. Hij geeft Rafaël gratis medicatie mee.

Rafaël vond zijn weg naar de zorgantenne via Rita, een vrouw die bij haar thuis onderdak biedt aan een tiental vluchtelingen. Rita vertelt: ‘Ik ging vroeger elke avond met eten en drinken naar de autosnelwegbrug in de Westkerkestraat in Oudenburg. Onder die brug slapen vluchtelingen die hopen op een vrachtwagen naar Engeland te geraken. Tijdens de wintermaanden kon ik het niet langer aanzien, vluchtelingen en transmigranten lagen er stijf van kou op de grond. Ik besliste samen met mijn man om tien vluchtelingen in huis te halen, hier vinden ze rust en komen ze terug op krachten. Wanneer er iemand vertrekt, komt er weer een plekje vrij. Ik zou nog meer mensen willen helpen, maar financieel is dat voorlopig mijn limiet. Hulp van de stad krijg ik niet, de vluchtelingenproblematiek ligt politiek gevoelig. Zeker in Vlaanderen, waar er verschrikkelijk veel racisten wonen.

rafael
Rita & Rafael

Rafaël is al 4,5 jaar onderweg. Hij komt uit een goed gezin in Soedan en heeft een leraarsdiploma op zak. De oorlog en het onophoudelijke geschiet in zijn land zorgden ervoor dat hij samen met een paar vrienden de boot richting Europa nam. Hij vroeg asiel aan in Frankrijk met de hoop meteen aan een nieuw leven te kunnen beginnen. Wanneer dat geweigerd werd, besliste hij naar België te komen als tussenstop naar het Verenigd Koninkrijk. De situatie is schrijnend om te zien, elke avond opnieuw proberen de vluchtelingen op goederencamions te geraken richting een beter leven. Die poging kan eindeloos lang aanslepen, want de bewaking is streng en onmenselijk. De security is vaak erg racistisch; de bewakers laten regelmatig honden zonder muilbanden op hen los. Vorige week besliste Rafaël zich met twee vrienden in een buis van een machine te verstoppen in de hoop zo te kunnen vertrekken. Die buis werd vastgedraaid waardoor ze amper konden ademen. Gelukkig belde hij op tijd naar zijn vrienden hier thuis en konden we hen bevrijden. Het heeft niet veel gescheeld.

"Elke dag is een beetje afscheid nemen, maar ik probeer daar niet te veel aan te denken en hoop dat ze zo snel mogelijk kunnen vertrekken. In Engeland krijgen ze bijna altijd papieren en krijgen ze onderdak, eten en drinken. Er zijn ook veel werkmogelijkheden. Ik probeer mijn verdriet voor mezelf te houden en hen aan te moedigen eerst hier asiel aan te vragen. Ik spreek hen goede moed in en probeer hen op te vrolijken. Het doet me pijn als ik Rafaël over zijn land hoor vertellen: over de smaken van de tomaten en het fruit daar en over de gastvrijheid onder vrienden en families. Hij mist zijn land, dat is duidelijk."

Vorige week besliste Rafaël zich met twee vrienden in een buis van een machine te verstoppen in de hoop zo te kunnen vertrekken. Die buis werd vastgedraaid waardoor ze amper konden ademen

consultatie oostende
Aangespoeld in Oostende


Mich komt al een tijdje voor gratis medische hulp naar de Sint-Sebastiaansstraat. Hij heeft last van een peesontsteking met verkalking in zijn schouder. Omdat de medicatie niet geholpen heeft, verwijst dokter Geert Mich door naar het ziekenhuis voor een echo.

‘Ik zen nen aangespoelde’, lacht Mich. "Zo zeggen ze dat van iemand die van een andere plek naar Oostende verhuist. Ik heb Servische roots, maar ben in België geboren. Ik woonde jaren in Antwerpen en besliste in 2014 om naar de kuststad te komen. Op zoek naar een nieuw begin. In Oostende word je beter geholpen vind ik, de mensen zijn hier vriendelijker dan in ‘t Stad. Ik herinner me dat ik mijn eerste weken in Oostende geen geld had om eten te kopen. Bij de kleine Spar supermarkt om de hoek mocht ik elke avond vervallen voeding ophalen. Die kans krijg je in Antwerpen niet."

patient oostende

Ik heb al weken last van mijn schouder, mijn ziekteverzekering is vervallen en een dokter kan ik op dit moment niet betalen. Hier gratis hulp komen vragen vond ik moeilijk in het begin. Ik schaamde me ervoor, voelde me er niet goed bij. Maar ik zat in de shit en kon niet anders. Hier leerden ze me om met dat gevoel om te gaan.

Volgens de dokter laat ik best een echo nemen, maar ik wil niet naar het ziekenhuis. Corona opscharrelen is het laatste wat ik wil. Ik heb ook een chronisch slaaptekort: van de pijn en van de stress. Ik zit al zeven maanden zonder werk. Corona heeft veel stuk gemaakt, je geraakte gewoon niet aan de bak. Maandag komt er hopelijk een nieuwe job opportuniteit.’

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753