NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

Mensen onderweg of op de vlucht

Van de regen in de drop: Dokters van de Wereld getuigt vanuit het vluchtelingenkamp in Lesbos

Lesbos haalt amper nog de pers.  Toch leven nog steeds 2000 vluchtelingen in het nieuwe kamp dat werd opgetrokken nadat een brand het Moria-kamp in as legde.    Bij de vluchtelingen en humanitaire organisaties leefde de hoop dat de omstandigheden in het nieuwe kamp gingen verbeteren.  Maar anderhalf jaar later blijkt dat de kampbewoners opnieuw hun dagen doorbrengen in ellendige omstandigheden.

 

Ik doe een gift

Veel van de vroegere open kampen werden vervangen door gesloten kampen. Hierdoor lijkt het kamp door de omheining en een gelimiteerde bewegingsvrijheid op dat van een gevangenis.” Vertelt Elli Xenou, our Advocacy Officer voor Dokters van de Wereld vanuit Griekenland. “Maar dat is niet alles:  de chemische toiletten zijn in erbarmelijke staat, de elektriciteit valt dagelijks uit waardoor mensen zonder verwarming zitten, en nu, tijdens de winter, worden de bewoners blootgesteld aan de ijzige kou en wind omdat het kamp vlakbij de zee ligt.”

In die omstandigheden verlenen de teams van Dokters van de Wereld medische hulp.  Elke maand komen gemiddeld 530 kampbewoners bij ons langs met gezondheidsproblemen.  Onze teams verlenen zowel primaire zorg maar ook gynaecologische en pediatrische zorg.  Een derde van de bewoners is immers minderjarig en Dokters van de Wereld is de enige humanitaire organisatie die de jongsten in het kamp medisch opvolgt.  “We krijgen ook steeds vaker minderjarigen over de vloer die buiten het kamp leven maar naar ons komen omdat ze systematisch de toegang worden geweigerd in de Griekse hospitalen.”

In 2021 verleenden onze teams in totaal medische zorg aan 6.393 kampbewoners en voerden we meer dan 11.000 consultaties uit. Bijna de helft daarvan gebeurde bij kinderen

“Meer dan 60% van de kampbewoners zijn mensen uit Afghanistan.  Op de vlucht voor de taliban en onderdrukking van vrouwen en kinderen trokken ze weg uit hun land.  Het feit dat wij deze mensen nu in deze omstandigheden laten verkommeren in Europa, is niet minder dan schandalig”, besluit Michel genet, Algemeen Directeur bij Dokters van de Wereld.  

 

Ik doe een gift

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753