NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

Mensen in noodsituaties

Update vanuit Beiroet: “Veel van de jongeren en kinderen die we psychologisch begeleiden, hebben last van nachtmerries. Sommigen zijn opnieuw beginnen bedplassen.”

 “We zijn momenteel de enige humanitaire organisatie die huis-aan-huisbezoeken doet bij getraumatiseerde burgers die nood hebben aan therapeutische begeleiding.” Vertelt Noelle Jouane, coördinator voor Dokters van de Wereld vanuit Beiroet.

236
huisbezoeken door mental health teams
15%
van de patiënten is minderjarig
22
awareness sessies georganiseerd bij mentale hulpverleners

 

“Sinds de explosie zijn we elke dag actief geweest op het terrein. De kern van onze actie bestaat uit bezoeken van onze mental health teams bij gezinnen: 236 families werden tot nu toe bezocht door onze teams  en krijgen therapie.”

15% van de patiënten die we mentaal begeleiden zijn jonger dan 18 jaar: “Heel veel kinderen en jongeren waren getuige van de explosie.  Op zo’n jonge leeftijd is dat een extreem traumatiserende gebeurtenis.  Veel van de jongeren en kinderen die we zien hebben last van nachtmerries. Sommigen zijn opnieuw beginnen bedplassen. Het is van cruciaal belang dat zij nu van dichtbij worden opgevolgd en dat we ervoor zorgen dat zij dit psychologisch kunnen verwerken.”

De andere klachten die onze psychologen detecteren zijn heel divers: onze patiënten kampen met angst, flashbacks, verdriet maar ook met een gevoel van woede en machteloosheid:  “Samen met hen gaan we binnen de luwte van de huiskamer aan de slag met deze emoties, verwerken we de gebeurtenissen d.m.v. professionele therapeutische begeleiding.” 

               

Sommige patiënten zijn er zo slecht aan toe, dat hospitalisatie noodzakelijk is:  26 patiënten van Dokters van de Wereld werden daarom begeleid naar het centrum voor geestelijke gezondheid in de stad.

De overgrote meerderheid van de patiënten die mentaal worden opgevolgd is Libanees (77%).  Daarnaast is 17% van de patiënten van Syrische afkomst“Libanon is één van de landen die de meeste Syrische vluchtelingen heeft opgenomen. Zij kampten al met trauma’s en herinneringen aan de oorlog in hun land.  Voor veel van hen is de explosie een mentale throwback naar wat ze in hun thuisland hebben meegemaakt.”

Sommige patiënten zijn er zo slecht aan toe, dat hospitalisatie noodzakelijk is:  26 patiënten van Dokters van de Wereld werden daarom begeleid naar het centrum voor geestelijke gezondheid in de stad. Zij hebben nood aan een meer intensieve behandeling voor meer ernstige mentale problematieken.

Opleidingen in het centrum voor geestelijke gezondheidszorg

Sinds het begin van de interventie op 7 augustus werden 12 awareness sessies georganiseerd bij de medewerkers van het centrum voor geestelijke gezondheidszorg in Beiroet. De thema’s van de sessies draaien rond de mentale impact van rampen en  eerste psychologische hulp.

Daarnaast bouwden de teams van Dokters van de Wereld deze activiteiten uit:

  • Teams van mental health specialisten beantwoorden vragen rond geestelijke gezondheidszorg via een speciaal hiervoor opgezette hulplijn.
  • Integratie van een mental health team bij de (medische) consultaties van de mobiele kliniek van onze partnerorganisatie Amel.
  • Aanleveren van persoonlijk beschermingsmateriaal voor onze medewerkers tegen COVID-19
  • Aanlevering van emergency kits met ondermeer basismedicijnen en medisch materiaal.

                                     

Voor de explosie ondersteunde Dokters van de Wereld 5 zorgcentra en 1 mobiele kliniek in de Bekaa Valei, een regio waar veel vluchtelingen verblijven.  Voornamelijk Syrische vluchtelingen maar ook kwetsbare libanezen kunnen er terecht voor medische hulp en gratis medicatie. Dokters van de wereld is sinds 1990 actief in Libanon met 40 medewerkers en talloze vrijwilligers.  Niemand van het team werd slachtoffer van de explosie waardoor we alle aandacht kunnen richten op de noden van de slachtoffers van de explosie.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753