NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

België
Kinderen in kwetsbare situaties

Standbeeld kind in Brussel vraagt aandacht voor kwetsbare kinderen op de vlucht op Internationale Kinderrechtendag

Voorbijgangers worden verrast door een standbeeld van een kind aan het Luxemburgplein in Brussel. Het beeldje telt op om het aantal vriendjes te zoeken die zich verstopt hebben en symbool staan voor het geschatte aantal kinderen op de vlucht die tussen 2018 en 2020 van de radar zijn verdwenen in Europa, namelijk 18.292 (cijfers: Lost in Europe). Met deze actie vragen Vluchtelingenwerk Vlaanderen, en partnerorganisaties aandacht voor de kwetsbaarheid van minderjarigen op de vlucht op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind op zondag 20 november.

Jaarlijks verdwijnen duizenden kinderen op de vlucht in Europa van de radar. De onzekere verblijfsstatus en een beperkte toegang tot zorg en opvang maken dat deze kinderen extra kwetsbaar zijn om in gevaarlijke situaties terecht te komen. Ook zij verdienen zorg en een veilig onderkomen zodat ze kind kunnen zijn en blijven.

De huidige opvangcrisis in ons land legt die kwetsbaarheid nogmaals pijnlijk bloot. Sinds midden oktober 2022 slapen ook baby’s, peuters en kleuters met hun familie op straat net als 150 minderjarigen die zonder begeleiding naar België kwamen.  Op dit moment, meer dan een maand later, zijn er nog meer dan honderd kinderen voor wie nog altijd geen oplossing is geboden en die nog steeds gedwongen op straat slapen. “Dat is niet alleen mens- en kindonwaardig maar brengt ook bovenal de veiligheid van deze kinderen in het gedrang, net de veiligheid en zorg die deze minderjarigen zo hard nodig hebben” aldus Tine Claus, directeur Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Daarom koppelt Vluchtelingenwerk Vlaanderen deze actie ook aan haar al lopende petitie waarin we eerste minister Alexander De Croo oproepen om met zijn regering verantwoordelijkheid te nemen en gepaste opvang en zorg te voorzien.

Iedereen verdient een veilige thuis, ook deze kinderen. Want elk kind telt. 

Planning

  • Op vrijdag 18 november om 7u wordt aan het Luxemburgplein in Brussel (Rue de Luxembourg 66-68) het standbeeld geplaatst.
  • De directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen staat op vrijdag 18 november tussen 9u - 10u de pers te woord.
  • Tot 18u blijven vrijwilligers voorbijgangers informeren over de actie, delen flyers uit en nodigen hen uit om de petitie te tekenen.
  • Ook op zaterdag en zondag zullen er vrijwilligers van 10u tot 16u bij het standbeeld aanwezig zijn om te informeren.
  • Het standbeeld blijft tot zondag 20 november staan wanneer het Internationale Dag van de Rechten van het Kind is.

 

Info voor de pers

Voor meer foto’s of een interview neem je contact op met:

Dimitri Vandezande, communicatiemedewerker, 0498 77 84 93, dimitri@vluchtelingenwerk.be

.

 

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753