NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

Mensen in noodsituaties

Seksueel geweld, trauma’s, uitbraken van ziektes: een jaar na de aardbevingen in Turkije en Syrië roept Dokters van de Wereld op tot bijkomende steun

Overvolle tentenkampen, een gebrek aan basishulp, de uitbraak van ziekten, massale mentale gezondheidsproblemen en een stijging van gender gerelateerd geweld: een jaar na datum bevinden de slachtoffers van de aardbevingen zich nog steeds in acute nood. 

De situatie in Turkije en Syrië is een jaar na de aardbevingen nog steeds zeer ernstig.  Daarom doet  het Internationale Netwerk van Dokters van de Wereld een oproep voor bijkomende steun en hulpprogramma’s in de getroffen regio’s.  

Toename van gender gerelateerd geweld

“Vooral gezinnen die hun huis en werk zijn verloren door de aardbevingen worstelen met kosten voor voedsel, gezondheidszorg en huur.  Economische tegenspoed dwingt velen om schulden op te bouwen.” Vertelt Hakan Bilgin, voorzitter van Dokters van de Wereld Turkije.

“Massale geestelijke gezondheidsproblemen en trauma’s vormen daarbovenop een bijkomend risico voor gender gerelateerd geweld:  een jaar na de aardbevingen stellen we een toename vast van intra familiaal en seksueel geweld, misbruik, kinderarbeid en gedwongen (tiener)huwelijken.”

Verspreiding van besmettelijke ziekten

Problemen met de toegang tot basisdiensten zoals drinkbaar water en sanitaire voorzieningen leiden een jaar na datum nog steeds tot de verspreiding van overdraagbare ziekten zoals schurft, luizen en cholera.  En dat in een context waarin veel slachtoffers nog steeds kampen met fysieke en mentale problemen die een rechtstreeks gevolg zijn van de aardbevingen.

1 jaar humanitaire hulp in Syrië en Turkije

Het internationale netwerk van Dokters van de Wereld was vanaf de 1e dag ter plekke in Turkije en Syrië  met noodhulp, eerstelijnszorg, seksuele en reproductieve gezondheid, geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning.  Dat deden we via  mobiele medische eenheden, onthaalcentra voor kinderen en vrouwen, de distributie van kraam- en hygiënepakketten  en  11  gezondheidscentra in Aleppo, Idlib en Hama in Syrië.

Turkije (Hatay)

In de zwaar getroffen provincie Hatay verleende Dokters van de Wereld 32.190 consultaties  aan 26.531 door de aardbeving getroffen personen. “Dat gaat bijvoorbeeld over de behandeling van chronische ziekten zoals diabetes, pre-en postnatale zorg, maar ook het bestrijden van overdraagbare ziekten zoals schurft en luizen.”

Syrië

In Syrië is de realiteit van de mensen nog een stuk nijpender:  daar vonden de aardbevingen  plaats op plekken die al 13 jaar geteisterd worden door conflict en geweld.   Deze context maakt het herstel in de regio nog een stuk moeilijker.  

In het door oorlog verscheurde Syrië bood Dokters van de Wereld medische hulp via o.a.  3 mobiele teams, 11 zorgcentra en apotheekdiensten.  In totaal verleenden de teams in Syrië meer dan 425.321 consultaties aan meer dan 200.000 personen.

Daarnaast verleenden mentale hulpverleners en klinisch psychologen psychische hulp  aan 7100 getraumatiseerde mannen, vrouwen en kinderen.

Aangezien de situatie ter plekke nog steeds zeer precair is doet Dokters van de Wereld een oproep om bijkomende hulp te sturen naar de getroffen regio’s.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753