De wereld is ziek. Samen kunnen we haar genezen.

 

Oorlogen. Conflict. Groeiende ongelijkheid. Klimaatverandering.

De wereld is ziek

Samen kunnen we haar genezen.

Steun onze projecten met een gift.

 

IK DOE EEN GIFT

Burkina Faso
Vrouwen & Empowerment

Ouagadougou : Een dorp speciaal voor straatmeisjes

Naast alle andere hulpacties die onze partner Keoogo uitvoert op de straat, heeft de vereniging nu een gloednieuw dorp gebouwd speciaal om meisjes  voor een langere tijd op te vangen. Sommigen van hen zijn al mama.

 

Het dorp bestaat uit een aantal ronde huisjes en biedt een oplossing  voor de tragische situaties in en rondom de straten van Burkina Faso, waar deze minderjarige meisjes aan hun lot worden overgelaten. De naam van het dorp zegt het al: “Beoogo Tienbo”, ofwel “Hoop voor de Toekomst".

De teams van onze partner Keoogo constateren immers dat er steeds meer minderjarige meisjes door de straten van de hoofdstad zwerven. Soms zijn ze nog geen veertien jaar oud.

Meestal komen zij van het platteland, zijn ze al moeder geworden, hebben geen papieren en kunnen niet goed lezen of schrijven. Ze worden gedwongen te bedelen of zich te prostitueren om zo eten en een huis te kunnen betalen en   zichzelf (en soms hun baby's ) te  verzorgen. Hierdoor  worden zij nog meer blootgesteld aan allerlei vormen van geweld.

Het ruime en zonnige dorp ligt in een afgelegen wijk en is gebouwd om de meisjes en hun kinderen psychologische hulp en   onderwijs aan te bieden. In het dorp is er plaats voor 26 meisjes met hun kinderen, én worden er 10 plekken vrijgehouden voor meisjes uit het nabijgelegen dorp Wobr-regré.

Er zijn meerdere vreselijke redenen waardoor deze meisjes op straat zijn beland waaronder incest, ongewenst zwangerschap of huiselijk geweld. In dit dorp kunnen zij de rust vinden en hun toekomst herorganiseren.

De meisjes kunnen terecht bij de begeleidsters, die hen liefdevol advies geven en hen leren hoe ze voor hun kinderen moeten zorgen.

enfants en train de jouer

Voorbereiden op de toekomst

“In het ‘Hoop voor de Toekomst'-dorp volg ik een opleiding om te kunnen koken, bakken, naaien en tuinieren, die mij verder gaat helpen om mijn leven weer op de rit te krijgen. Dankzij deze lessen word ik zelfstandiger en dat maakt me hoopvol:  aan het eind van mijn opleiding ben ik namelijk goed genoeg geschoold om ook andere mensen te kunnen helpen,” vertelt A.

Het dorp is ook voorzien van een kleuterschool.

A: “Ik heb een kindje van twee jaar dat naar de kleuterschool gaat. Daar wordt hij heel goed geholpen en er wordt goed voor hem gezorgd. Het docententeam van Keoogo heeft mij en mijn kleintje goed opgevangen en ze luisteren écht naar onze noden, alsof het onze eigen ouders zijn.”

Het aantal straatmeisjes is minder zichtbaar op straat dan de jongens, maar neemt in de hoofdstad elk jaar toe. Volgens de laatste nationale statistieken in 2017 leefden 9.300 kinderen op straat, waarvan er 20% meisjes waren. En de verslechterende situatie rondom de veiligheid in het land maakt het alleen maar erger: het aantal straatkinderen is de grens van 10.000 al gepasseerd.

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753