Mensen in noodsituaties

Onze hulpverleners vanuit Gaza: “Elke ochtend vragen we ons af: zullen we morgen nog leven?”

Dokters van de Wereld roept op tot onmiddellijke stopzetting van het geweld en tot eerbiediging en bescherming van de burgerbevolking en de medische voorzieningen, en doet een oproep tot donaties om de noodlijdende burgerbevolking van Gaza te helpen.

DOE EEN GIFT

Obaida (c) DCI Palestine

 

Obaida was pas 17 toen hij nu maandag (17 mei) werd gedood Israëlische troepen in het vluchtelingenkamp Al-Arroub. Als tiener werd hij al 2 keer door het Israëlische leger gevangen genomen. Obaida werd door de teams van Dokters van de Wereld verzorgd en begeleid. We zijn geschokt door dit vreselijke nieuws.

De recente opflakkering van het geweld tussen Israël & Palestina heeft al vele burgerslachtoffers geëist, waaronder onrustwekkend veel kinderen. Sinds 10 mei zijn 213 Palestijnen in de Gazastrook omgekomen, onder wie 61 kinderen. 1442 burgers raakten gewond en meer dan 40.000 Gazanen moesten hun huizen verlaten en zochten hun toevlucht in scholen, moskeeën en andere gebouwen.

14 Israëli's, waaronder 2 kinderen, zijn ook om het leven gekomen door de raketbeschietingen. Dokters van de Wereld roept de internationale gemeenschap op om tussenbeide te komen zodat beide partijen in het conflict het internationaal humanitair recht respecteren en de burgers beschermen.

Gezondheidswerkers en burgers zijn geen doelwit

Op 17 mei werden twee artsen gedood bij een bomaanslag. Dr. Ayman Abu al-Ouf was hoofd van de afdeling interne geneeskunde van het Shifa-ziekenhuis. Ook zijn vrouw, twee kinderen en drie familieleden kwamen om het leven. Dr. Moen al-Aoul werkte als psychiater voor het ministerie van Volksgezondheid voordat hij met pensioen ging.

Dokters van de Wereld veroordeelt de dood van deze twee artsen en hun gezinnen, maar ook de gerichte aanvallen op gezondheidsvoorzieningen.

De WHO registreerde intussen 95 aanvallen op gezondheidsvoorzieningen en -personeel in de bezette Palestijnse gebieden (73 op de Westelijke Jordaanoever en 22 in de Gazastrook): gezondheidspersoneel wordt geslagen en gearresteerd, ambulances worden beschadigd, volledige of gedeeltelijke vernieling van gezondheidsvoorzieningen die getroffen zijn door aanvallen op de Gazastrook.

Volgens het internationaal humanitair recht vzijn opzettelijke aanvallen op medisch personeel en medische structuren een oorlogsmisdaad.

"Onze teams werken in in Oost-Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza.  Elke dag krijgen ze te maken met geweld en bombardementen. En elke ochtend vragen ze zich af: zullen we morgen nog leven? Toch blijven ze alles op alles zetten om de de overlevenden te helpen ", vertelt Korina Kanistra, algemeen coördinator van Médecins du Monde in Palestina, uit.

Psychologische hulp

Dokters van de Wereld werkt al vele jaren onvermoeibaar in Palestina. Onze teams verlenen essentiële psychosociale steun, ondersteunen gezondheidscentra en ziekenhuizen, en helpen de autoriteiten met  het indijken van  de Covid-19-pandemie.

Dokters van de Wereld werkt al twee jaar samen met de plaatselijke organisatie SAWA, die een die een gratis hulplijn beheert voor steun bij psychologische problemen. Het aantal verzoeken is de afgelopen tien dagen sterk toegenomen en wij doen een beroep op donaties om onze noodhulp te kunnen blijven verderzetten

Gaza telefoontje op de gratis lijn van Sawa

"Ik zit in mijn laatste jaar van de middelbare school, ik ben bang, mijn ziel is moe, ik ben bang voor alles om me heen. Ik zit in mijn woonkamer; elk moment kan een bom me raken, (...) Ik heb jullie hulp nodig, zeg me dat ik zal leven en mijn diploma zal halen."

Jong meisje, 17 jaar

Doe een gift

 

Foto : © MdM Zwitserland

Neem contact met ons op

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753