Mensen onderweg of op de vlucht

Onderweg als vluchteling lopen kinderen groot gevaar

Over heel de wereld hebben miljoenen vluchtelingen dringend humanitaire hulp nodig. Onze dokters liggen vooral wakker van de dramatische situatie van de kinderen op de vlucht. Sommigen zijn zonder familie en op hun eentje extra kwetsbaar. Makkelijke prooien van fysiek en psychisch geweld … Alle vluchtelingenkinderen lopen groot gevaar!

 

Dokters van de Wereld is een van de medische organisaties die klaarstaan voor de kinderen op de migratieroutes. In extreem moeilijke omstandigheden bieden onze teams medische en psychologische hulp. 

 

IN DE EERSTE PLAATS KIND, IN PLAATS VAN MIGRANT

Op het strand van Skala Sikaminias, in het noorden van het Griekse eiland Lesbos, hangen reddingsvesten te wapperen in de struiken aan de rand van de Egeïsche zee. In alle haast achtergelaten na de levensgevaarlijke overtocht vanaf de Turkse kust. Door mensen en kinderen op de vlucht uit Afghanistan, Syrië, Irak, Pakistan, Soedan en Somalië. Op het zand flarden van opblaasboten, zwembandjes en een pak luiers. In ons medisch centrum ziet arts Nikos Pantelaros de 4-jarige Moissa en haar mama: «Ze zijn gevlucht uit Syrië. De kleine Moissa wil niet meer eten. Ze is uitgeput en getraumatiseerd door wat ze onderweg meemaakte.»

Nikos Pantelaros is een van de honderden artsen die via Dokters van de Wereld mensen verzorgt die door de wereld uitgespuwd worden. Onder hen veel kinderen. Soms helemaal alleen op de vlucht. We zien dat meer dan de helft van de minderjarigen die zonder familie onderweg zijn op straat leven, zonder enige vorm van levensonderhoud. Soms zijn ze amper negen jaar. Het zijn zwervers. Ze leven in immense onzekerheid, overgeleverd aan de genade van de straat.

Clothilde Pourteau, verpleegster bij Dokters van de Wereld, licht de onrustwekkende gezondheidstoestand van deze vluchtelingenkinderen toe. «Naast het geweld op straat waar deze kinderen mee worden geconfronteerd, zijn er de verslavingen waarvan ze zich niet eens bewust zijn. We stellen vast dat deze kinderen het contact met hun eigen lichaam kwijtraakten.»

Ik ben vertrokken om mijn familie te kunnen helpen. Nadat ik mijn land had verlaten, werd ik drie maanden opgesloten in een kamp in Iran. Het lukte me om over te steken naar Turkije. Nu weet ik enkel dat ik de ferry naar Athene moet nemen. Mijn vader gidst me via de telefoon. Hij vertelt me waar naartoe.

Ziar, 15 jaar.

DANKZIJ U KUNNEN WE VLUCHTELINGENKINDEREN VERZORGEN

Ver weg van huis en onzichtbaar … Kinderen op de vlucht verzorgen en beschermen is verre van evident, maar de nood aan medische zorg enorm. Veel kinderen vertonen ernstige aandoeningen en lijden onder angstaanvallen. Het dramatische effect van een traumatiserend parcours en een uitputtend bestaan.

Het is dankzij uw gift dat wij in staat zijn om medische & mentale hulpprogramma's op te starten voor kinderen op de vlucht. Dat doen we:

  • Via pediatrische zorg in onze gezondheidscentra en via vervoer naar en begeleiding in ziekenhuizen;
  • Door vluchtelingenkinderen te verzorgen in mobiele hospitalen;
  • De kleinsten te vaccineren en ouders te sensibiliseren over de gezondheid van hun kinderen;
  • Psychologische hulp en psychiatrische opvolging aan jonge slachtoffers van meervoudige trauma's;
  • Kinderen te helpen na seksueel geweld en anderen hiervoor te behoeden.

Zo zijn we er samen voor de mensen die door de wereld in de steek gelaten worden. In het bijzonder voor de meest kwetsbaren onder hen: de kinderen, waarvan er meer en meer alleen op pad zijn. Het menselijke leed dat we onderweg tegenkomen is verschrikkelijk.

 

Foto : Kristof Vadino

 

1212 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753