De wereld is ziek. Samen kunnen we haar genezen.

 

Oorlogen. Conflict. Groeiende ongelijkheid. Klimaatverandering.

De wereld is ziek

Samen kunnen we haar genezen.

Steun onze projecten met een gift.

 

IK DOE EEN GIFT

Mensen in noodsituaties

Oekraïne Update: wat doen onze teams momenteel in en rond Oekraïne?

Wat vooraf ging… Tot vlak voor de Russische invasie was Dokters van de Wereld al 7 jaar  aanwezig in de vandaag zwaar getroffen Donbas-regio.  We verleenden er eerstelijnszorg, mentale hulpverlening en medicatie aan de lokale bevolking, waarvan meer dan een derde bestaat uit 65+-ers.

Wat doen we vandaag?

Vandaag zijn we nog steeds actief in de regio. Omdat er een acuut tekort is aan medisch materiaal en medicatie,  leveren we trauma- en chirurgisch materiaal aan het Severodonetsk-hospitaal in het zwaarst getroffen Oostelijke deel van het land.  We stuurden ook een extra noodteam om onze 94 terreinmedewerkers te versterken.

Een ander deel van het Dokters van de Wereld team zit momenteel in een Oekraïense stad vlak aan de Roemeense grens.   Samen met collega’s die zich in Roemenië bevinden, werken we hard aan de uitbreiding van de hulp in de regio en het aankopen van medisch materiaal.   We zijn ook bezig met het opzetten van een warehouse voor medische en chirurgische benodigdheden.

Na een eerste levering van 3 ton medisch materiaal aan 3 ziekenhuizen zijn we momenteel bezig met de aankoop van geneesmiddelen en medische benodigdheden voor nog eens 7 gezondheidscentra in het zwaar getroffen Oost-Oekraïne.

kaart oekraïne

Sommige teamleden zijn geëvacueerd naar veiliger plekken.  Van daaruit werken zij op afstand en verlenen onze psychologen en vroedvrouwen consultaties voor zwel geestelijke als reproductieve gezondheid.

In de regio Tsjernitvsi (Oekraïne) werken we aan een responsplan om intern ontheemde mensen, mensen op doorreis, de gezondheidswerkers en gezondheidsstructuren te ondersteunen. 

Vrachtwagens vanuit Griekenland en Turkije zijn onderweg met matrassen, kledij en dekens voor de vluchtelingen aan de grensregio’s.

2 teams doorkruisen grensregio’s in Polen, Moldavië, Roemenië, Slovakije en Hongarije.  Op deze exploratiemissie maken ze een balans op van de medische en mentale gezondheid bij de op de vlucht geslagen bevolking, de aanwezigheid van andere humanitaire organisaties en de medische noden.  Op basis hiervan zullen we de komende weken nieuwe noodhulpacties opzetten.

Ik doe een gift voor Oekraïne

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753