De wereld is ziek. Samen kunnen we haar genezen.

 

Oorlogen. Conflict. Groeiende ongelijkheid. Klimaatverandering.

De wereld is ziek

Samen kunnen we haar genezen.

Steun onze projecten met een gift.

 

IK DOE EEN GIFT

Mensen in noodsituaties

Oekraïne: mobiel team verleent medische zorg aan vluchtelingen

De teams van Dokters van de Wereld zijn sinds het begin van de inval in Oekraïne actief in het land zelf en in de buurlanden.

 

Wat is de laatste stand van zaken?

oekraïne kaart

Konvooi met levensreddende kankermedicatie aangekomen aan Oostfront

Door de invasie is er een acuut tekort aan medicatie.  Hierdoor hebben bijvoorbeeld kankerpatiënten niet langer toegang tot levensreddende behandelingen.   In die situatie zat het Kankercentrum van de stad Kramatorsk, toen ze Dokters van de Wereld contacteerden. Zij hadden geen voorraden meer om hun chemotherapiepatiënten te behandelen.   Hierop hebben we onze teams ingezet om een konvooi te sturen naar Kramatorsk.  

Een ander konvooi met medische  noodkits, traumakits en cholerakits zijn vanuit Frankrijk in Chernivitsi aan gekomen, een andere zwaar getroffen stad. En naar schatting zullen nog eens 6 konvooien in de week van 11 april aankomen.

medische materiaal

Sirit, Roemenië: mobiel kabinet aan de slag aan de Oekraïense grens

Ons  team van artsen, een vroedvrouw, een verpleegkundige, een pediater en sociaal werker verlenen medische zorg in ons mobiel kabinet in Sirit, een Roemeense stad vlakbij de grens met Oekraïne. 

De meeste mensen die momenteel aankomen in de buurlanden zijn vrouwen en kinderen. De mannen die kunnen vechten, zijn achtergebleven in Oekraïne.  Daarom hebben we ons team versterkt met een vroedvrouw en een pediater.

mobiel kabinet

Medisch materiaal en medicatie richting Oekraïne

Oekraïense ziekenhuizen kampen met uitgeputte voorraden van medicatie en medisch materiaal.  De hospitalen in en rond de getroffen gebieden kampen momenteel met een tekort aan antibiotica, pijnmedicatie, medicatie voor kankerpatiënten, bloed en intraveneuze vloeistoffen.  Op vlak van medisch materiaal is er een tekort aan beschermingsmateriaal voor het medisch personeel, chirurgisch materiaal en andere items zoals zaklampen, dekens, waterflessen etc.

Daarnaast zien de hospitalen in het ‘veiliger’ Westen van het land een toevloed van gevluchte burgers, waardoor sommige hospitalen tot 2 keer meer influx van patiënten zien en ook hier voorraden uitgeput dreigen te raken.

Vanaf het begin van het conflict, organiseert Dokters van de Wereld konvooien met medicatie en medisch materiaal die vertrekken naar hospitalen over het hele land.  Hiervoor hebben we 2 warehouses opgezet in steden die grenzen aan Oekraïne en systematisch.   Op de foto’s zie je het meest recente konvooi met 12 ton medicatie en materiaal dat gisteren (22 maart) vertrok richting Oekraïne. 

De levering wordt steeds moeilijker omdat veel wegen kapot zijn, steeds meer Russische bezette gebieden onbereikbaar zijn en het moeilijk is om chauffeurs te vinden die naar de conflictzones kunnen gaan. Hierdoor dreigen ganse populaties afgesloten te worden van medische noodkonvooien.

medische materiaal
medische materiaal

Onze medewerkers in en rond Oekraïne

Dokters van de Wereld werkt al sinds 2015 in Oekraïne.  We verlenen er medische en mentale zorg aan de vaak lokale 60+-ers en arme populatie in de Donetsk regio.

Eén van onze medewerkers is Anastasia Zikas, mentale hulpverlener.   Zij woont en werkt in Bakhmut, in het zwaar getroffen oosten van het land.  Anastasia is één van de vele medewerkers van Dokters van de Wereld die besloot om te blijven.

Het team dat in Bakhmut werkte en directe geestelijke gezondheidszorg verleende, werd om veiligheidsredenen naar Dnipro geëvacueerd (31 maart). Van daaruit blijft het team mentale hulp verlenen, vooral aan kinderen, vrouwen en mannen die in collectieve schuilplekken zitten.

Ze stuurde ons deze getuigenis:

Anastasia Zikas

“Sinds het conflict zijn we blijven werken.  Wel hebben we onze hulpverlening anders ingezet, omdat de noden zijn veranderd.  Het tekort aan basisbehoeften is een acuut probleem. Er is een tekort aan voedsel, water en hygiënische producten.   Daarnaast kampen wij hier met een enorm probleem op het vlak van de gezondheidszorg.   Omdat de werkdruk van het medisch personeel enorm is, kan niet iedereen geholpen worden.  En zelfs als er een behandeling wordt opgestart, zijn sommige apotheken gesloten of zeer slecht bevoorraad. Zelfs als een huisarts nu een medicijn voorschrijft is het erg moeilijk het te krijgen.  Daarnaast zijn er steeds meer zorgfaciliteiten die niet meer operationeel zijn of enkel nog spoedeisende hulp kunnen toedienen. Het wordt voor ons ook steeds moeilijker om te communiceren met onze patiënten.  Steeds meer plekken hebben geen mobiele verbinding of internet meer.  Of mensen zitten ondergedoken in kelders en kunnen niet met de buitenwereld communiceren. Mijn manier om hier mee om te gaan is anderen te helpen.  Ik blijf werken. Ik blijf sociaal contact hebben.  En zolang ik nog kan, blijf ik mijn patiënten psychologische hulp verlenen.”

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753