NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

Democratische Republiek Congo
Gezondheid en omgeving

MPox-epidemie in Zuid-Kivu: Dokters van de Wereld onderneemt actie

Met 15.600 gevallen en 537 doden in Congo riep de WHO op 14 augustus de internationale gezondheidsnoodtoestand uit vanwege de opmars het Mpox-virus. Als één van de meest actieve medische humanitaire organisaties in de hardst getroffen zones, bouwt Dokters van de Wereld/Médecins du Monde al sinds april 2024 een respons uit om de epidemie in te dammen. Hierbij kan de organisatie voortbouwen op eerder opgedane expertise tijdens de Ebola- en COVID-uitbraken. 

De  respons van Dokters van de Wereld combineert curatieve en preventieve maatregelen

Samen met de  lokale gezondheidsautoriteiten werden de meest urgente noden op vlak van preventie en controle van de Mpox-epidemie in kaart gebracht.  Hierbij gaat het in eerste instantie over afvalbeheer, toegang tot water en het melden van besmettingen door de gemeenschappen.

Opleiding en capaciteitsopbouw 

Tussen april en juli 2024 werden 65 gezondheidswerkers en 13 voorzitters van gezondheidscomités opgeleid. Omdat seksuele contacten een hoog besmettingsrisico met zich meebrengen, werden 350 sekswerkers gesensibiliseerd over de risico’s. In totaal werden 70.000 mensen (waaronder 36.358 vrouwen) geïnformeerd over de  risicoreductie van ziekteoverdracht. Hierdoor is de monitoring en medische respons op de epidemie versterkt.

Malik Ayari, Referent Crisis en Conflict vanuit Congo
‘Onze expertise is cruciaal in het beheer van deze Mpox-epidemie. Dokters van de Wereld is één van de belangrijkste medische humanitaire organisaties in de meest getroffen regio.  Komende weken richten we ons op  de 7 gezondheidszones waar 86% van de geregistreerde gevallen geconcentreerd zijn.’ 

Hierbij richt Dokters van de Wereld zich op mensen die (vermoedelijk) besmet zijn met het virus en andere risicogroepen zoals sekswerkers, handelaren, mijnwerkers of mensen die regelmatig drinkgelegenheden bezoeken.

Onze aanpak is strategisch. We leiden gezondheidswerkers op, verbeteren  de preventie, detectie en monitoring, bouwen psychosociale hulp op en versterken de kennis en het monitoringsysteem binnen gemeenschappen

Een solide ervaring

Net als Ebola en Covid-19 is Mpox een zoönose, een ziekte die van dier op mens wordt overgedragen.  Vanuit die logica werd in 2022 het “One Health”- project gestart. Met drie organisaties werken we samen met de bevolking aan het voorkomen en indijken van ziekteoverdracht van dier naar mens.  Dat doen we via een holistische aanpak, waarbij zowel gefocust wordt op mens, dier en de lokale ecosystemen.  

Dokters van de Wereld is daarnaast al meer dan 20 jaar actief in Congo met een breed spectrum aan medische zorgprojecten. 

Contact pers: 
Muriel Gonçalves 
Tel: 0487 243367

©Thomas Cytrynovizc

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753