Mensen onderweg of op de vlucht

Moria 2.0-kamp : geen water, geen electriciteit, tenten die niet beschermen tegen storm, regen en winter

Op 8 september werd het oude Moria-kamp op Lesbos in de as gelegd.  Sindsdien werd een nieuw kamp opgebouwd op een oude militaire schietbaan, vlakbij de zee.  Momenteel leven daar nu 10.000 mensen, in wat alweer zeer slechte omstandigheden zijn.  “Kinderen, zwangere vrouwen, positieve COVID-19-gevallen, gehandicapten en bejaarden leven in gammele tenten zonder degelijke toegang tot water of electriciteit. Van zodra het stormt,  regent of waait staan de tenten onder water of begeven ze het.  Zijn dit de omstandigheden waarin we deze mensen de komende kerst willen laten doorbrengen, in het midden van een pandemie?”

medische consultaties dokters van de wereld lesbos
medische consultaties dokters van de wereld lesbos
Omstandigheden in kamp vernietigend voor mentale en fysieke gezondheid

Dokters van de Wereld is actief in het kamp met medische hulp: we zijn er verantwoordelijk voor de medische zorg van 3000 kampbewoners.  Maar de situatie in het kamp is zo slecht dat dit een vernietigende impact heeft op de mentale en fysieke gezondheid van de bewoners:  “De helft van de mensen in Moria 2.0 zijn baby’s, kinderen en vrouwen. Zij hebben nood aan degelijke behuizing en aangepaste zorg. Maar daarnaast zijn er ook veel senioren, mensen met chronische ziektes en psychische trauma’s en mensen met een handicap.  Zij kunnen dan wel terecht bij ons voor medische hulp, maar moeten daarna terugkeren naar lekkende tenten in een modderpoel zonder degelijke sanitaire voorzieningen en electriciteit.  De  inrichting en faciliteiten in het kamp zijn totaal onaangepast en verslechteren de mentale en fysieke gezondheid aanzienlijk.  Indien de situatie niet verbetert, kunnen we ons deze winter verwachten aan mensonterende beelden die de wereld zullen rondgaan.”

7 dagen op 7 actief met medische hulp

Dokters van de Wereld is 7 dagen op 7 actief met medische hulp in 2 zones in het kamp.  We hebben teams met dokters, vroedvrouwen en gynaecologen, voeren vaccinaties uit bij de kinderen en pasgeborenen en zorgen voor labo- en bloedtests bij zieke mensen met bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk of hartaandoeningen. Daarnaast begeleiden we ernstig zieke mensen naar ziekenhuizen en zorgen we ervoor dat mensen de nodige medicatie krijgen.  Tenslotte doen we aan COVID-screening en delen we hygiëne en COVID-19-beschermingskits uit aan de kampbewoners.  Op anderhalve maand verleenden de teams medische hulp aan 1649 mensen en werden 5000 kits uitgedeeld.

Dokters van de Wereld benadrukt dat medische hulpverlening in dit soort omstandigheden gedeeltelijk zijn doel mist: met de winter zal het aantal zieken – zowel mentaal en fysiek - alleen maar toenemen.   Plannen om de situatie te verbeteren moeten daarom nu aangepakt en uitgevoerd worden, en niet binnen een paar maand. Daarvoor is de situatie te ernstig.

 

Foto's: MdM Greece, Yiannis Yiannakopoulos

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753