Mensen in noodsituaties

Mensenrechten beschermen: de klok tikt!

Een collectief statement door de voorzitters en directeurs van Dokters van de Wereld.

Wij, de voorzitters van 15 delegaties van Dokters van de Wereld/Médecins du Monde, zijn bezorgd. Bezorgd over het toenemend populisme, individualisme en ieder-voor-zich discours dat in steeds meer landen aanzwelt.Getuigen over mensenrechtenschendingen maakt deel uit van het DNA van onze organisatie. We kunnen dan ook niet stilzwijgend toekijken terwijl in ijltempo muren en prikkeldraden worden opgetrokken, kinderen worden opgesloten in ellendige kampen en ontmenselijking en racisme steeds meer deel uitmaakt van de orde van de dag.

  Nog meer dan een vluchtelingencrisis is dit een crisis van de solidariteit. Een crisis van de mensenrechten.

  De haatdragende taal en de angst, op steeds meer plekken ter wereld, doen denken aan de donkerste tijden uit onze geschiedenis en leiden ons af van de meest prangende uitdagingen: de aanslepende oorlog in Syrië, de verschrikkingen in Jemen , de exodus van de Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar, de toenemende precariteit in het Westen en de vele obstakels die miljoenen mensen ervan weerhouden toegang te krijgen tot de meest elementaire basiszorg.

  Nog nooit waren zoveel mensen op de vlucht sinds de tweede Wereldoorlog. Maar nog meer dan een vluchtelingencrisis is dit een crisis van de solidariteit. Een crisis van de mensenrechten.

  "Geen uitvluchten meer: een pleidooi voor waardigheid in tijden van crisis", is het motto van het Humanitair Congres dat alle delegaties van Dokters van de Wereld samenbrengt in Berlijn. Elke dag zien wij op het terrein hoe mensenrechten ondermijnd worden. Het is onze plicht te benadrukken dat het respecteren van mensenrechten geen optie is: over menselijke waardigheid kan niet onderhandeld worden.

  De internationale gemeenschap is het aan zichzelf verplicht om hulp te verlenen op basis van solidariteit, en niet te kiezen voor nog meer militarisering en het opschroeven van geopolitieke interventies onder het mom van 'humanitaire operaties'.

  We roepen alle naties dan ook op om al het mogelijke te doen zodat elk van ons een waardig leven kan leiden. Er is geen tijd meer te verliezen.

  Contacteer ons

  Dokters van de wereld

  Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

   

  Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
  +32 (0) 2 225 43 00
  info@doktersvandewereld.be

  TVA: BE 0460.162.753