NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

Mensen in noodsituaties

MEDISCHE HULP IN OOST-OEKRAÏNE DREIGT IN TE STORTEN

De medische hulp in Oost-Oekraïne dreigt in elkaar te storten als het conflict met Rusland escaleert. De humanitaire organisatie Dokters van de Wereld waarschuwt daarvoor naar aanleiding van het bezoek van Annalena Baerbock aan Kiev.

 

Dokters van de Wereld roept de minister van Buitenlandse Zaken op al het mogelijke te doen om een escalatie te voorkomen. Ook verzoekt de organisatie de Oekraïense regering om de bevolking in het crisisgebied beter te helpen en om het plaatselijke zorgstelsel te versterken. Alle partijen moeten er bovendien voor zorgen dat zowel de Oekraïense burgers als het humanitair personeel veilig worden gesteld en dat zij zich vrij kunnen bewegen.

De Oost-Oekraïense bevolking die getroffen is door deze conflicten, leeft al bijna acht jaar in een crisissituatie, met vreselijke gevolgen voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als deze situatie alleen maar erger wordt, bestaat het risico dat de medische zorg ook instort” waarschuwt Michel Genet, Directeur van Dokters van de Wereld België.

Als gevolg van het militaire conflict, is ongeveer de helft van alle zorgvoorzieningen in Oost-Oekraïne vernield of kan niet meer volledig worden gebruikt. Dit heeft gezorgd voor een ernstig gebrek aan gekwalificeerd medisch personeel en zijn de overgebleven zorgmedewerkers zwaar overlast geraakt. En dan heeft de coronapandemie deze toestand alleen maar verergerd. De ziekenhuizen zijn onvoldoende uitgerust, waaronder een gebrek aan zuurstofapparatuur en een groot deel van de oudere bevolking, onder wie veel chronisch zieken, problemen ervaart om de geneesmiddelen te krijgen die zij nodig hebben. De patiënten kunnen deze bijvoorbeeld niet betalen of er zijn niet genoeg apotheken in de buurt.

Dokters van de Wereld is sinds het begin van het conflict actief in de getroffen regio. De gebieden die wel of niet door de regering worden bezet, zijn zó verdeeld, dat dit tot veel problemen leidt bij de toegang tot essentiële gezondheids- of andere diensten. Patiënten konden hierdoor niet langer worden doorverwezen naar reguliere ziekenhuizen. Alleen op bepaalde plekken en op sommige tijdstippen kan de grens tussen de twee gebieden worden overschreden. Sinds de coronapandemie is uitgebroken, is een groot deel ervan volledig gesloten. Ouderen die in gebieden wonen die niet door de regering worden bezet, kunnen daardoor niet langer hun Oekraïense pensioenen ontvangen. Zelfs medicatie kan niet zo gemakkelijk van de ene plaats naar de andere worden vervoerd. De problemen rondom bevoorrading weerspiegelen zich ook in het lage vaccinatiepercentage: slechts 14% van de bevolking in de oblast Donetsk en 12% in de oblast Lugansk is gevaccineerd tegen COVID-19 - in heel Oekraïne is dat cijfer minstens 30%

Dokters van de Wereld werkt aan een sterker plaatselijk gezondheidsstelsel door mobiele eenheden die basiszorg, behandelingen en begeleiding op vlak van seksuele en reproductieve gezondheid, en psychologische zorg te verlenen in achtergestelde gebieden. Deze teams stellen ook medische apparatuur ter beschikking en verzorgen opleidingen voor medisch personeel.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753