NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

Mensen onderweg of op de vlucht

Hoe komen de vluchtelingen in Lesbos de winter door?

Toen in september 2020 het Moriakamp in Lesbos in de as werd gelegd door een brand, moesten duizenden vluchtelingen op zoek gaan naar een nieuw onderkomen. Vandaag is dat kamp er, en leven er zo’n 7500 vluchtelingen. Dokters van de Wereld is er actief met medische hulp en vertelt ons vanop het terrein hoe de mensen er deze winter zullen doorkomen.

2.300
Patiënten verzorgd
900
Kinderen en jongeren verzorgd
5.000
COVID-kits uitgedeeld

Hier, in het kabinet van Dokters van de Wereld, hebben we een safe space gevonden

Kamp Lesbos

 

Dat het Mavrovouni kamp tijdelijk is, wordt duidelijk vanaf de eerste aanblik: 7408 mensen, vooral kinderen en families, leven er op een oude militaire basis aan zee in tenten zonder verwarming, toegang tot onderwijs of degelijke sanitaire voorzieningen. Volgens de VN werden 950 verwarmingstoestellingen geleverd maar die staan op non-actief omdat de electriciteitsvoorziening nog niet in orde is. Momenteel wordt het hele kamp voorzien van electriciteit door amper 10 generatoren, waardoor er per tent enkel één gloeilampje voorzien is. Ook de installatie van het waternetwerk staat nog steeds niet op punt. Op het moment van dit schrijven (27 december 2020) waren er voor het ganse kamp 108 douches beschikbaar, waarvan er maar 36 warm water voorzien.

Ondanks deze situatie, verklaarde de Griekse minister van migratie dat de situatie er in vergelijking met Moria veel op verbeterd is en dat er met de steun van de EU gewerkt wordt aan de bouw van een nieuw, robuuster kamp in Vastria. Dat zal wel pas de deuren openen in september 2021. Tot dan blijft het behelpen en vooral, overleven.

 

Zelfmoordgedachten, posttraumatische stressyndroom

Intussen publiceerde het International Rescue Committee (IRC) een rapport waaruit blijkt dat drie kwart van hun patiënten op de eilanden met mentale gezondheidsproblemen kampen: van de 904 mensen die hulp zochten bij het IRC, vertoonde 41% onder hen posttraumatische stresssymptomen, had 35% last van suïcidale gedachten en verklaarde 18% een zelfmoordpoging te hebben ondernomen.

De pandemiedreiging verergerde de situatie: vlak na de eerste lockdown steeg het aantal psychotische klachten met 71% en was er een stijging in automutilatie met 66%.

 

Medische hulp

Dokters van de Wereld was na de brand één van de eerste organisaties die ter plekke ging met humanitaire hulp. In eerste instantie deden we dat met mobiele teams, vandaag zijn we actief met zorgverlening in het kamp zelf. We verlenen er eerstelijnshulp, helpen mee met de COVID-19-screening en preventie en begeleiden mensen naar gespecialiseerde zorg als dat nodig is.  Sinds 12 september kwamen 2300 mensen bij ons langs, waaronder 900 adolescenten en kinderen. De COVID-19 verpreiding is onder controle: eind december verbleven in totaal 14 mensen in quarantaine. Op een bevolking van meer dan 7200 mensen is dit goed nieuws.

Kobra, 27, is één van onze vaste patiënten in ons medisch kabinet. In 2019 belandde ze vanuit Afghanistan in Lesbos. “Ons land verlaten was geen evidente beslissing, maar we hadden het gevoel geen keuze te hebben en op zoek te moeten gaan naar een betere plek om onze 3 kinderen te laten opgroeien. Toen we aankwamen in Turkije moesten we de zee oversteken op een klein bootje. Het was een angstaanjagende gebeurtenis: het was de eerste keer dat we op een boot zaten en het weer was slecht. We hadden al gehoord over verdrinkingsverhalen, maar op dat moment was het te laat om op onze stappen terug te keren. Gelukkig overleefden we de tocht en belandden we in het toenmalige Moriakamp. Het is daar dat ik voor het eerst in contact kwam met Dokters van de Wereld. Onze kinderen waren zwaar ziek en hadden hulp nodig. De dokters onderzochten hen en zorgden er voor dat ze werden overgebracht naar het hospitaal.” Ook in het nieuwe kamp blijft ze langsgaan bij Dokters van de Wereld: “Ik word opgevolgd door een psycholoog en een gynaecoloog. Er is ons al zoveel overkomen sinds we vertrokken uit Afghanistan. Maar hier, in het kabinet van Dokters van de Wereld, hebben we een safe space gevonden.”

Réfugiée habillant son enfant

De gezondheid van de mensen in het kamp blijft intussen kwetsbaar. Niet alleen omdat de omstandigheden er slecht zijn maar ook omdat er veel kwetsbare mensen in het kamp verblijven: meer dan de helft van de bewoners zijn kinderen, vrouwen en gezinnen. Daarbij komen de bejaarde vluchtelingen, chronisch zieken en mensen die een verleden van fysiek en psychologisch geweld met zich meedragen. Intussen blijft Griekenland zelf kampen met hoge werkloosheidscijfers en een zorgsysteem dat nog steeds verzwakt is door de crisis. Of hoe de vluchtelingen(crisis) in Griekenland nog lang niet voorbij is.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753