Mensen in noodsituaties

HAÏTI: DE GEZONDHEIDSSITUATIE GAAT EROP ACHTERUIT

Al ettelijke maanden brengt de sociaalpolitieke onrust in Haïti de toegang tot gezondheidszorg ernstig in het gedrang, vooral voor de kansarme bevolkingsgroepen die door Dokters van de Wereld worden geholpen.

 

Zij worden dagelijks geconfronteerd met ontvoeringen, de aanwezigheid van gewapende bendes, oplaaiend geweld, moorden en criminaliteit allerhande. Personen die medische verzorging vereisen, durven zich daardoor vaak niet naar de gezondheidscentra te begeven en blijven noodgedwongen thuis. De moord op president Jovenel Moïse van 7 juli gooide nog meer olie op het vuur van de reeds alarmerende onveiligheid in Haïti.

Elke dag moet ik vaststellen hoe deze crisis rampzalige gevolgen heeft voor de gezondheidssituatie en de toegang tot voedsel voor deze reeds kwetsbare bevolking.

 

Jonge vrouwen durven niet naar zorginstellingen te gaan om te bevallen of voor de opvolging van hun zwangerschap.

Gezinnen met ondervoede kinderen durven zich niet naar een gezondheidscentrum te begeven voor therapeutische voeding.

Vrouwen die het slachtoffer werden van verkrachting of misbruik aarzelen om naar het gezondheidscentrum te gaan uit angst voor represailles of bijkomend geweld door de onveiligheid op straat.

Daarbij komt nog de heropflakkering van het aantal COVID-19-gevallen.

Dankzij uw steun kan het team van Dokters van de Wereld ondanks de vele obstakels hulp blijven bieden aan de lokale bevolkingsgroepen, en voorkomen dat de toegankelijkheid en kwaliteit van de gezondheidszorg verder in het gedrang komt.

Alle inspanningen worden rechtstreeks binnen de meest kansarme gemeenschappen geleverd, in samenwerking met de actoren, vrouwengroepen, leiders en basisorganisaties binnen de gemeenschap zelf.

Al sinds 1996 houden we nauw contact met de gemeenschappen en zorginstellingen, waardoor we de communicatie kunnen vrijwaren, de reële behoeften van de bevolkingsgroepen in kaart brengen en personen die dringende medische hulp nodig hebben, doorverwijzen.

In naam van al die vrouwen en kinderen, alsook in naam van ons team in Haïti, bedanken wij u van ganser harte voor uw steun.

Men anpil chay pa lou! (Eendracht maakt macht!)

 

Foto : MdM Canada

Neem contact met ons op

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753