Democratische Republiek Congo

Dokters van de Wereld veroordeelt de moord op de Italiaanse ambassadeur in Congo

Dokters van de Wereld vernam met diepe droefheid dat in Goma drie mensen zijn vermoord, onder wie de Italiaanse ambassadeur in de DRC, Luca Attanasio, tijdens een gewapende aanval op een konvooi van het Wereldvoedselprogramma (WFP).

In deze moeilijke tijd wenst Dokters van de Wereld haar oprechte deelneming te betuigen aan de families van de drie slachtoffers: de bestuurder van de auto, de lijfwacht van de ambassadeur en de ambassadeur zelf.

 

Onze collega's in Kinshasa zijn des te meer aangeslagen omdat zij de ambassadeur en zijn echtgenote kenden en een gemeenschappelijk doel nastreefden: dat van het lot van straatkinderen. De ambassadeur heeft inderdaad met een ongelooflijke menslievendheid de vereniging "Mama Sofia" gesteund, die zijn echtgenote in het leven had geroepen.  Samen met onze partner, Reejer, werkten wij aan een betere toekomst voor de duizenden straatkinderen in Kinshasa.  We zullen deze strijd voortzetten in zijn nagedachtenis.

Deze verachtelijke daad is slechts een weerspiegeling van een situatie van onveiligheid die nog steeds zeer aanwezig is in het oosten van Congo en waarvan de burgerbevolking de eerste slachtoffers is en blijft.

Als partner van de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, Dr. Mukwege, blijft Dokters van de Wereld de Congolese regering en de internationale instanties oproepen om de bestrijding van straffeloosheid te versterken. Zoals onze algemeen coördinator in Bukavu zegt: "Er moet een einde komen aan straffeloosheid. Of het nu gaat om gruwelijke moorden of verkrachtingen, de mensen in de Congo hebben te veel geleden. Wist u dat we in het Panzi Ziekenhuis elke dag 4 overlevenden van seksueel geweld ontvangen? Dit alles houdt verband met straffeloosheid. Anderzijds moet deze moordaanslag op een diplomatiek lid iedereen eraan herinneren hoe extreem moeilijk  het is voor humanitaire actoren is om toegang te krijgen tot kwetsbare bevolkingsgroepen in deze conflictgebieden.

Dokters van de Wereld roept, als neutrale en onpartijdige humanitaire actor, alle partijen bij het conflict op het internationaal humanitair recht te eerbiedigen.

In Congo werkt Dokters van de Wereld in Kinshasa en in het oosten van het land (provincies Zuid-Kivu en Tanganyka) aan een universele dekking van de gezondheidszorg voor kwetsbare bevolkingsgroepen. Meer in het bijzonder versterkt het MdM de gezondheidszorg door gekwalificeerd personeel ter beschikking te stellen en steun te verlenen in de vorm van geneesmiddelen en uitrusting. Onze teams, die voor het merendeel uit plaatselijke medewerkers bestaan, zijn elke dag ter plaatse en werken zo nauw mogelijk samen met de plaatselijke bevolking.

 

En savoir plus sur notre programme "Enfants des rues" :

 

1212 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753