NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

Aardbevingen Syrië-Turkije
Mensen in noodsituaties

Dokters van de Wereld vanuit Turkije en Syrië: een fysieke en mentaal getraumatiseerde bevolking

Op 6 februari werden Turkije en Syrië getroffen door aardbevingen, die aan bijna 47 000 het leven kostten. Dokters van de Wereld kwam meteen in actie en verleent zowel in Turkije als in Syrië medische en mentale noodhulp. 

[Woordvoerder ter plekke : Hakan Bilgin, voorzitter Dokters van de Wereld in Turkije.  Andere (Nederlandstalige) woordvoerders beschikbaar op de hoofdzetel.]

Medische en psychologische hulp voor slachtoffers van de ramp in turkije 

De stad Antakya, waar we bijstand bieden, ligt er verlaten bij. Inwoners van de stad zijn gevlucht naar nabijgelegen dorpen of naar de grote steden zoals Istanboel. Antakya is een spookstad geworden. Ondertussen worden de beschadigde gebouwen een voor een gesloopt en is er weer elektriciteit, wat voor de gezondheidscentra hard nodig was. Zij die in Antakya zijn achtergebleven, durven niet meer binnen slapen. Ze zijn totaal getraumatiseerd”, zegt Hakan Bilgin, hoofd van Dokters van de Wereld in Turkije.

Meteen na de ramp kwam de organisatie in Antakya in actie, om de noden van de slachtoffers te bepalen en om te helpen overlevenden van onder het puin te bevrijden. Er zijn vandaag mobiele teams aan het werk, bestaande uit een arts, verpleegkundigen en psychotherapeuten:

Enorm veel mensen hebben nood aan medische hulp en hebben er geen toegang toe. Wij vangen hen op in ons vaste medisch punt. Daarnaast zetten we ook mobiele teams in. Zij gaan mensen opzoeken die hulp nodig hebben. Onze teams dienen eerste hulp toe, verzorgen lichte verwondingen, behandelen chronische ziekten, enzovoort. Onze psychotherapeuten bieden steun voor wie getraumatiseerd is. We zien meer dan honderd patiënten per dag”, vertelt Hakan Bilgin. De organisatie deelt ook medicijnen, dekens, warme kleding en andere broodnodige spullen uit aan mensen die in winterse temperaturen plots buiten slapen.

het noordwesten van Syrië: een alarmerende situatie 

In het noordwesten van Syrië is de situatie op dit moment bijzonder zorgwekkend. Miljoenen mensen die al 12 jaar van conflict hebben doorgemaakt en daardoor afhankelijk zijn van humanitaire hulp, zijn door de aardbeving opnieuw zwaar getroffen. Een groot deel van de humanitaire hulp richting Syrië ging bovendien via Antakya. Nu die stad grotendeels tot puin is herleid, wordt het nog moeilijker om de Syrische bevolking van het nodige te voorzien.


Die humanitaire hulp is nochtans van levensbelang”, aldus Hakan Bilgin. “We maken ons ernstige zorgen over een bevolkingsgroep die al alles verloren had, en die nu zeer dringend nood heeft aan medische zorgen, mentale steun en onderdak.

Onze teams vangen de gewonden op in onze medische centra in Afrin en Idlib, sturen een mobiel team op pad en bieden psychologische steun in de gemeenschappen en  kampen. In Aleppo evalueren we de noden van de getroffen bevolking. In het gezondheidscentrum Mishtanauer in Kobani heeft Dokters van de Wereld een team op poten gezet dat ook ‘s nachts paraat staat om noodhulp te bieden. Datzelfde team biedt ook mentale hulp voor de honderden mensen die rondom de stad voorlopig in tenten zijn ondergebracht.

Tenslotte maken we ons ook ernstige zorgen over de cholera-epidemie die in Syrië opnieuw aan een opmars bezig is. De situatie is 2 weken na de aardbevingen met andere woorden catastrofaal,” besluit Hakan Bilgin.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753