NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

Mensen in noodsituaties

Dokters van de Wereld vanuit Libanon “Ik woon opnieuw bij mijn ouders. Het idee om terug te gaan naar mijn woning jaagt me te veel angst aan.”

Toen de explosie in Beiroet plaatsvond, waren teams van Dokters van de Wereld ter plekke.  Zij besloten zich meteen te reorganiseren om hulp te bieden aan de getroffen bevolking.  Een verslag vanuit Beiroet.

Tanya(*) kan niet meer alleen zijn in een kamer. Carla dacht dagenlang dat de oorlog opnieuw was begonnen.  De overlevers van de explosie in Beiroet op 4 augustus zijn nog steeds in shock over de ramp die hun stad verminkt heeft.

De  explosie doodde 171 mensen, verwondde meer dan 6000 mensen en trok bij de ganse stad oude wonden open.  Bijna elke inwoner en elke generatie in Libanon zeult de herinnering van conflict met zich mee, of het nu gaat om de burgeroorlog (1975- 1990) of de meer recente vijandelijkheden met Israël in 2006.  En nu is er de explosie: een nieuw litteken bovenop oude en minder oude wonden.

Dokters van de Wereld is al sinds 1990 actief in het land.  Na de explosie besloten de teams zich onmiddellijk te reorganiseren.  Focus van de hulpverlening: psychologische bijstand bieden aan mensen zoals Tanya & Carla in Karantina, de zwaarst getroffen zone.

“De eerste dagen na de explosie zaten de mensen in een survivor-modus.  Ze waren bezig met het zoeken naar medische hulp of met puin ruimen.  Intussen begint er ruimte en tijd vrij te komen om na te denken en te spreken over de psyhologische impact van deze tragedie. Daar willen wij hen bij helpen.” Vertelt directeur Noelle Jouane van het mentale gezondheidsteam van Dokters van de Wereld in Beiroet.

mobiele kliniek libanon
Huisbezoeken door therapeuten van Dokters van de Wereld

Vandaag trekt een Mental Health Team met een psychiater, psycholoog, een case manager en een verpleegkundige er elke dag op  uit om huisbezoeken te doen in de beschutte omgeving van de woningen van de mensen zelf.

“Ik dacht eerst dat het een luchtaanval was omdat ik het lawaai associeerde met de wat ik me herinnerde uit 2006”, vertelt Carla aan het team.  “Nu woon ik tijdelijk bij mijn ouders, het idee om terug te gaan naar mijn woning jaagt me  nog te veel schrik aan.  Zelfs bij mijn ouders raak ik niet aan slapen. Eigenlijk besef ik pas nu hoe de gebeurtenissen uit 2006 mij getraumatiseerd hadden.”

Carla is maar één van de vele duizenden mensen wiens mentale gezondheid is aangetast door de explosie.  “Vooralsnog volstaan de huisbezoeken voor Carla, maar wie er mentaal echt niet goed aan toe is en een intensievere behandeling nodig heeft, wordt door Dokters van de Wereld begeleid naar het Universitair Ziekenhuis van Rafic waar we mee samenwerken.  Daarnaast blijven onze psychologen en therapeuten bereikbaar voor telefonische Post-traumatische stresstherapie buiten de huisbezoeken heen.”

20.000 COVID-kits & een mobiele medische kliniek

Er is de explosie.  Er zijn de oude wonden van vroegere conflicten en de burgeroorlog. Er is de  economische crisis die al jarenlang aansleept.  Er is het protest tegen de voormalige regering.  En daarbij komt de COVID-19 epidemie die ook Beiroet treft: het is de meervoudige, bijna onhoudbare druk waar deze stad elke dag mee moet zien om te gaan.

Om het hoofd te bieden aan de dreigende COVID-19 epidemie heeft Dokters van de Wereld meteen 20.000 extra urgentiekits en beschermingsmateriaal naar de stad gestuurd om het virus geen kans te geven te ‘profiteren’ van de chaos van de explosie.  Daarnaast stuurden we emergency-konvooien met medicatie en medisch materiaal.

“Sinds kort hebben we ook een mobiele kliniek ingezet die gerund wordt door onze partnerorganisatie Amel.” vertelt Noelle “Zij bieden op straat medische en paramedische diensten aan de bewoners in Karantina. De tijd om te helen zal lang duren, maar we blijven hier om de bevolking erbovenop te helpen.”

beiroet dvdw

 

 

Voor de explosie ondersteunde Dokters van de Wereld 5 zorgcentra en 1 mobiele kliniek in de Bekaa Valei, een regio waar veel vluchtelingen verblijven.  Voornamelijk Syrische vluchtelingen maar ook kwetsbare libanezen kunnen er terecht voor medische hulp en gratis medicatie. Dokters van de wereld is sinds 1990 actief in Libanon met 40 medewerkers en talloze vrijwilligers.  Niemand van het team werd slachtoffer van de explosie waardoor we alle aandacht kunnen richten op de noden van de slachtoffers.

(*)  Delen van de getuigenissen van Tanya & Carla zijn overgenomen van het afp – artikel https://news.yahoo.com/beirut-blast-trauma-adds-wounds-025503542.html?guccounter=1

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753