Mensen in noodsituaties

Dokters van de Wereld start met noodhulp na overstromingen in Pakistan

Na vernietigende moessonregens  staat  een derde van Pakistan onder water. Dokters van de Wereld breidt haar activiteiten ter plaatse uit  en roept op tot de mobilisatie van de internationale gemeenschap.

Een op de zeven inwoners getroffen door overstromingen

Eind augustus begonnen plotselinge overstromingen in het noorden van Pakistan.  Deze moessons komen na een periode van catastrofale recorddroogte.  De klimaatverandering heeft hier nu al dramatische effecten. 

"Meestal zijn er drie of vier moessoncycli, maar nu hebben we er al zeven of acht meegemaakt. Het cumulatieve effect is totaal verwoestend", vertelt David Annequin, hoofd van de noodafdeling van Dokters van de Wereld in Pakistan.

De tol is zwaar: meer dan 1.400 mensen zijn om het leven gekomen en minstens 30 miljoen mensen ( of één op de zeven inwoners) zijn getroffen door de ramp.

 Medische noodhulp

Dokters van de Wereld is sinds 1996 aanwezig in Pakistan en reorganiseert haar projecten om zo medische noodhulp te kunnen bieden in de getroffen provincie Khyber Pakhtunkhwa.

Mobiele klinieken  worden ingezet in verschillende districten van Peshawar (noordwesten van het land) om de getroffen bevolking te helpen  : "We bezorgen ook medicatie en ondersteunen ziekenhuizen zodat ze beter kunnen omgaan met de toestroom van burgers in nood",  voegt David Annequin toe.

Deze noodinterventie vindt plaats in een gebied waar humanitaire hulp en toegang tot de bevolking soms erg complex is.  Zo zijn sommige gebieden ontoegankelijk door gewapende conflicten of zijn er geografische beperkingen met dorpen in het hooggebergte die zijn afgesneden van de hoofdwegen. 

Oproep aan de internationale gemeenschap

Na de dodelijke overstromingen van 2010 moet Pakistan het hoofd bieden aan een nieuwe ramp: "De tol zal dit keer wellicht een stuk  zwaarder zijn en de bevolking op de lange termijn schade toebrengen", concludeert David Annequin.  "Omdat de verkregen financiering momenteel ruim onvoldoende is, roepen we de internationale gemeenschap op om te mobiliseren en dringend meer financiële steun te verlenen voor de noodhulp in Pakistan."

 

1212 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753