De wereld is ziek. Samen kunnen we haar genezen.

 

Oorlogen. Conflict. Groeiende ongelijkheid. Klimaatverandering.

De wereld is ziek

Samen kunnen we haar genezen.

Steun onze projecten met een gift.

 

IK DOE EEN GIFT

Mensen in noodsituaties

Dokters van de Wereld in en rond Oekraïne: what’s next?

Vorige week werden de Oekraïense teams van Dokters van de Wereld net als de rest van het land geconfronteerd met het ondenkbare: een oorlog.

Dokters van de Wereld werkt al sinds 2015 in het land en heeft nu noodgedwongen haar activiteiten on hold moeten zetten. De vraag is: what’s next? Een inkijk bij onze teams in Oekraïne.

Op 28 februari viel een dode en verschillende gewonden in Severodonetsk na een Russische aanval. Het is ondermeer in deze regio dat Dokters van de Wereld in normale tijden 12 zorgcentra ondersteunt met mobiele teams, medicatie en medisch materiaal.  

De aanval van 28 februari maakt nog maar eens duidelijk hoe gevaarlijk de situatie momenteel is. En waarom Dokters van de Wereld besloot de teams te evacueren uit de frontlinie: “Onze circa 100 medewerkers zijn momenteel net als de rest van de bevolking met hun gezinnen op de vlucht geslagen. We hebben elke dag contact met hen en tot hiertoe is iedereen veilig en in goeie gezondheid, ondanks de extreem moeilijke situaties waarin ze zich bevinden.”, vertelt Francois De Keersmaeker, Directeur van Dokters van de Wereld Duitsland. “Zodra de situatie veilig genoeg is, wil Dokters van de Wereld terugkeren naar de getroffen gebieden: we hebben intussen al  een urgentieteam gestuurd naar Roemenië, aan de grens met Oekraïne om de teams te reorganiseren en humanitaire hulp te verlenen zodra dat mogelijk is.” 

Daarnaast blijven we doorgaan met het aanleveren met materiaal: “Eind vorige week slaagden we erin om trauma- en chirurgisch materiaal te leveren aan het Severodonetsk hospitaal. Deze week zijn er nog twee leveringen aan twee andere ziekenhuizen gebeurt.”

Tenslotte maakt Dokters van de Wereld zich ook op voor de opvang en medische begeleiding van Oekraïense burgers die onderweg zijn naar de omliggende buurlanden of intussen zijn aangekomen in Europa: “Er zijn momenteel honderdduizenden burgers op de vlucht. Dokters van de Wereld heeft de afgelopen jaren een grote expertise opgebouwd inzake hulpverlening aan mensen op de vlucht in en rond Europa. De landen die nu geconfronteerd worden met deze vluchtelingenstromen zijn overdonderd door de omvang van deze crisis.  Wij willen hen bijstaan met onze (psycho)medische expertise.”

Wat deed Dokters van de Wereld voor DE OORLOG in Oekraïne?

Dokters van de Wereld werkt sinds 2015 vanuit twee plaatsen: in de Donbas in Sjevjerondonetsk (in de oblast Loegansk) en in Bachmoet (in de oblast Donetsk).

Van daaruit reisen onze mobiele teams naar de regio die het dichtst bij de voormalige grensgebieden ligt.  Daar ondersteunen we een twintigtal gezondheidscentra die tekort hebben aan alle mogelijke middelen (stromend water, elektriciteit, personeel, materiaal, geneesmiddelen, enz.) en waar meer dan een derde van de bevolking ouder is dan 60 jaar. Sinds 2015 verleenden we al zo’n 125.000 consultaties, ofwel zo’n 16.000 consultaties per jaar.

Afhankelijk van de evolutie van de oorlog en de nieuwe frontlinies staan ​​onze medische teams klaar om zo snel mogelijk medische noodhulp te verlenen in de vorm van eerstelijnszorg en psychologische hulp aan de burgers die door de oorlog gewond, ontheemd of getraumatiseerd zijn geraakt.

Centre de santé en Ukraine
Consultation médicale en Ukraine

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753