Diepgaand: waarom is een organisatie als Dokters van de Wereld nodig in België?

België staat internationaal bekend voor zijn degelijke, toegankelijke, kwalitatieve en robuuste zorgsysteem.  Maar voor wie buiten de norm valt, niet over een comfortabel inkomen beschikt of niet de juiste papieren heeft, wordt toegang tot zorg in ons land steeds moeilijker.

x 2
Het aantal Belgen met een laag inkomen dat niet aan zorg raakt is verdubbeld
90%
van de mensen zonder wettig verblijf in ons land in heeft geen toegang tot zorg
70%
van de daklozen in België heeft geen huisarts
De modale Belg. 

Voor wie in ons land tot de laagste inkomens behoort of geen diploma heeft is een bezoek aan een arts steeds minder evident. Uit cijfers blijkt dat het aantal Belgen met een laag inkomen dat niet meer aan zorg raakt is verdubbeld.   Het zorguitstel in ons land is nergens zo groot als in Brussel: bijna 1 op 4 van àlle Brusselaars stelt medische zorg uit omwille van een gebrek aan financiële draagkracht.

Dakloos in België.

Er zijn geen officiële statistieken over het aantal daklozen in België maar hun aantal wordt geschat op ongeveer 50.000.  In Brussel verdubbelde het aantal daklozen op tien jaar tijd.  Daklozen hebben veel problemen om aan zorg te raken en dat terwijl ze zich in vergelijking met de modale Belg in een veel slechtere gezondheid bevinden: door het leven op straat, slechte voeding, onaangepaste kledij en stress lijden ze bovengemiddeld vaak aan mentale en fysieke problemen zoals depressie, slapeloosheid, huidaandoeningen of luchtweginfecties. Toch heeft 7 op 10 geen huisarts, worden thuisloze mensen geconfronteerd met zorgweigering omdat ze geen verzekering hebben of hebben ze de moed noch het budget om hun weg te vinden in het zorgsysteem

Mensen zonder wettig verblijf

Het aantal mensen dat zonder wettig verblijf leeft in België is moeilijk in te schatten. Dat komt omdat ze letterlijk onder de radar leven.  Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen wiens asielaanvraag geweigerd werd, zich niet hebben aangemeld of vluchtelingen die op doorreis zijn in ons land. Mensen zonder papieren hebben in ons land zeer weinig rechten maar het recht op medische hulp is één van hen.  Toch is het voor deze doelgroep een waar huzarenstukje om aan zorg te raken: de procedures zijn zeer ingewikkeld, elk OCMW interpreteert de regels anders, en er zijn zoveel administratieve hindernissen dat op het eind van de rit 80 tot 90% van de mensen zonder papieren nooit tot bij een arts raakt.

Sekswerkers en druggebruikers

Druggebruikers en sekswerkers worden door de huidige repressieve wetgeving gedwongen om te werken en te gebruiken clandestiene, onhygiënische en soms gevaarlijke omstandigheden. Hierdoor lopen injecterende druggebruikers bijvoorbeeld veel meer kans om besmet te worden door Hepatitis C en lopen sekswerkers meer kans op SOA’s en (seksueel) geweld. Dokters van de Wereld laat zich ondersteunen door stapels wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat preventieve ‘outreach’-projecten cruciaal zijn bij de begeleiding van zowel druggebruikers als sekswerkers. 

 

 

1212 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753