NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

8 jaar oorlog in Syrië, 8 jaar straffeloosheid en uitzichtloosheid

15 maart markeert het achtste oorlogsjaar in Syrië.  En hoewel Syrië steeds minder vaak de media haalt, is de oorlog nog steeds een bikkelharde realiteit voor de Syrische bevolking.  Na 8 jaar heerst er nog steeds straffeloosheid.  De humanitaire noden zijn gigantisch en de Syrische bevolking is ziek, uitgeput en getraumatiseerd door dit uitzichtloze conflict.  Op 12 maart startte in brussel een Internationale Conferentie die oplossingen wil zoeken voor de vele dringende noden in het land.  Dokters van de Wereld roept de Internationale Gemeenschap op om Syrië niet in de steek te laten en de humanitaire organisaties intensiever te ondersteunen. 

Na acht jaar is de situatie voor de burgers in het land onhoudbaar geworden.  Ook de buurlanden die de massale vluchtelingenstromen opvangen, bezwijken onder de druk: 

  • Meer dan 400.000 mensen zijn gestorven en 13,2 miljoen mensen hebben nood aan medische hulp in Syrië: dat zijn er 2 miljoen meer dan in 2018. Tegelijk is er gebrek aan medische hulp, medisch personeel en zijn zorgcentra vernietigd.  

  • 5,3 miljoen mensen uit Syrië zijn  op de vlucht geslagen. De meerderheid bevindt zich in buurlanden Jordanië, Libanon en Turkije. De toegang tot zorg voor deze vluchtelingen is erg moeilijk omwille van de financiële en administratieve obstakels.

  • Het zorgsysteem is gecrasht door het conflict en zorgcentra worden bewust vernield en gebombardeerd.  Twee derden van het medisch personeel heeft het land verlaten. 

  • De intern ontheemde bevolking in het Noord-Oosten en Noord-Westen zijn erg vatbaar voor epidemieën en infectieziekten door de lamentabele leefomstandigheden. 

  • 15% van de Syrische bevolking heeft dringend nood aan mentale hulp door de trauma's waaraan ze werden en worden blootgesteld.  Deze crisis zal nog generaties lang mentaal nazinderen in de hoofden van de getroffen bevolking. 

« Syrië is het gevaarlijkste land ter wereld om als arts te werken: in 2018 werden 102 artsen en zorgmedewerkers gedood.  Van alle aanvallen tegen zorgpersoneel, vindt 70% plaats in Syrië » vertelt Dr Philippe de Botton, voorzitter van Dokters van de Wereld vanuit Frankrijk. 

Een internationale conferentie over de humanitaire noden

In deze context vond in maart een conferentie plaats om een antwoord te bieden aan deze situatie.  Omdat Dokters van de Wereld al vele jaren actief is in Syrië, namen we deel aan de conferentie.

Dokters van de Wereld vraagt de Europese Unie, de VN en landen om er niet van uit te gaan dat de oorlog in Syrië niet langer prioritair is.  De Internationale Gemeenschap moet een antwoord bieden aan de zorgnoden ter plekke. 

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753