Oorlog in Syrië: 7 jaar straffeloosheid

De oorlogsvoerende partijen gaan straffeloos te werk, terwijl de internationale gemeenschap machteloos toekijkt.

Vandaag is het 7 jaar geleden dat de oorlog in Syrië startte: sindsdien gaan de oorlogsvoerende partijen en geallieerden straffeloos te werk, terwijl de internationale gemeenschap machteloos toekijkt. Intussen lijkt alles over dit conflict al gezegd. 350.000 doden. De helft van de bevolking die gevlucht is of vast zit in het land. Een land dat op de totale vernietiging afstevent.

Dokters van de Wereld - actief in Syrië via de steun van lokale organisaties- vraagt daarom nogmaals om de onderhandelingen te versnellen en humanitaire toegang te verlenen aan de bevolking.

"Al zeven jaar wordt toegang tot zorg en medische hulp ingezet als oorlogswapen" zegt Pierre Verbeeren, Directeur van Dokters van de Wereld. "Het bewust vernietigen en bombarderen van ziekenhuizen is een rechtstreekse aanval op de menselijke integriteit met de boodschap: wij sparen niemand, zelfs geen kinderen." De afgelopen drie weken verloren 300 kinderen het leven in Ghouta. Het medisch personeel werd gedecimeerd. De medische centra werden systematisch geviseerd.

11,3 miljoen Syrische burgers, het grootste aantal vluchtelingen sinds de Tweede Wereldoorlog, hebben nood aan medische hulp en overleven in erg moeilijke omstandigheden. De ene VN-resolutie na de andere volgt elkaar op en wordt geschonden. Deze oorlog toont niet enkel het falen van een land, maar ook het falen van een internationale gemeenschap.

Dokters van de Wereld weigert fatalistisch te zijn en vraagt nogmaals om een politieke oplossing. Er is nood aan een internationale oplossing, een diplomatische resolutie die het mogelijk maakt om dit conflict een politieke oplossing te geven. De EU moet meer wegen op het debat, mee kernoplossingen aanreiken en gebruik maken van sancties en incentives. De Syrische burgerbevolking moet betrokken worden bij het zoeken naar een oplossing, in samenwerking met andere landen of inter-gouvernementele organisaties. "We kunnen geen vredesakkoord bedenken zonder de Syrische bevolking hierbij te betrekken."

Ten slotte vraagt Dokters van de Wereld om de humanitaire toegang voor de burgerbevolking te respecteren. Dokters van de Wereld organiseert daarom een symbolische actie, op 19 maart om 12.30 in het Kruidtuinpark in Brussel.

 

 

1212 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753