NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

Democratische Republiek Congo
Gezondheid en omgeving

160% toename van het aantal besmettingen: dringend nood aan meer internationale mobilisatie in de strijd tegen Mpox

Sinds september 2023 is de Democratische Republiek Congo het epicentrum van een Mpox-uitbraak. De WHO riep de uitbraak op 14 augustus uit als  een ‘public health emergency of international concern’. Dokters van de Wereld bevond zich al in het gebied en begon onmiddellijk met noodhulp. “De situatie is zorgwekkend. Er is dringend nood aan meer internationale mobilisatie”, aldus de medische humanitaire organisatie vanuit Congo. 

Met 3.684 bevestigde gevallen kampt Zuid-Kivu met een ernstige Mpox-epidemie. De snelle responsmissie van Dokters van de Wereld heeft 20 zorgverleners, 65 gemeenschapswerkers en meer dan 350 sekswerkers ingezet en getraind. Deze interventie vergroot het bewustzijn bij 70.000 mensen en versterkt de surveillance en medische respons.

"We maken ons grote zorgen, ook omdat het Mpox-virus de meest kwetsbare mensen als eerste treft. Om levens te redden, moeten we nu actie ondernemen door de bevolking te vaccineren en de gezondheidszorgsystemen te ondersteunen. Onze teams zullen ingrijpen in zeven belangrijke gezondheidszones waar 86% van de gevallen geconcentreerd zijn. We richten ons op het trainen van zorgverleners, het verbeteren van de infectiepreventie en -controle, het bieden van psychosociale zorg en het verhogen van het bewustzijn en de surveillance in de gemeenschap", verklaart Mamadou Kaba Barry, Algemeen Coördinator van Dokters van de Wereld in de DRC.

Dokters van de Wereld is al aanwezig in zes van de zeven  getroffen gezondheidszones en werkt samen met het lokale Centraal Kantoor van de Gezondheidszone. De organisatie zal zich richten op de zones waar de lokale autoriteiten al Mpox-behandelcentra hebben opgezet en zal deze bestaande voorzieningen ondersteunen. Daar zal Dokters van de Wereld samenwerken met mensen die besmet zijn met het virus en gemeenschappen die het meeste risico lopen op Mpox.

Naast Congo is Dokters van de Wereld ook actief in aangrenzende landen waar de epidemie dezelfde schaalverandering ondergaat. In Kameroen, Burkina Faso, Nigeria en de Centraal-Afrikaanse Republiek staat de organisatie in contact met de Ministeries van Gezondheid en voert ze al bewustwordingsacties uit. Het verschijnen van nieuwe varianten, gecombineerd met de onzekere beschikbaarheid en hoge kosten van het vaccin, maken Mpox een ware uitdaging voor reeds verzwakte gezondheidssystemen.

Wanneer we alle stammen samennemen, zien we een toename van 160% van het aantal Mpox-gevallen in vergelijking met 2023, oftewel bijna 19.000 gevallen en bijna zevenhonderd doden in dertien Afrikaanse landen. Er is een dringende behoefte aan actie.”

Dokters van de Wereld roept daarom op tot alle nodige maatregelen om de toegang tot screening, zorg en vaccins te garanderen. De gezondheidsdiensten moeten worden gehandhaafd in geïsoleerde gebieden die geteisterd worden door onveiligheid. Mensen die ver van gezondheidsfaciliteiten wonen, moeten worden opgenomen in vaccinatiecampagnes. Niemand mag worden uitgesloten vanwege veiligheids-, logistieke of financiële redenen.

Notitie voor redacteuren: 

Net als Ebola en Covid-19 is Mpox een zoönose, een ziekte die van dieren op mensen wordt overgedragen. Mens-op-mensoverdracht van het virus vindt plaats door nauw contact, zoals aanraking, kussen of geslachtsgemeenschap.

Dokters van de Wereld werkt al meer dan 20 jaar in de DRC met programma's voor eerstelijnszorg, seksuele en reproductieve gezondheidsrechten en milieugezondheid. Wat betreft Mpox zullen de interventies bestaan uit:

  • Coördinatie: organiseren van lokale en technische coördinatievergaderingen
  • Begeleiding: Psychologen coachen in het Algemeen Verwijzingsziekenhuis (GRH), ondersteuning bieden aan zorgverleners en psychosociale ondersteuning aan patiënten om stigma te verminderen en zorgzoekend gedrag te bevorderen
  • Voorziening: Noodzakelijk IPC (infectiepreventie en -controle) -materiaal leveren
  • Hygiëne: hygiënecomités oprichten in zorginstellingen en sanitaire voorzieningen bouwen om de hygiënestandaarden te verbeteren
  • Gezondheid: zorgpersoneel trainen in IPC-praktijken en triageprocessen ondersteunen in het GRH
  • Alert: Gemeenschapsgebaseerde melding van waarschuwingen en informatie faciliteren en follow-up vergaderingen organiseren om waarschuwingen en reacties te evalueren
  • Surveillance en rapportage: door gemeenschapsleiders te trainen
  • Bewustwording: Communicatiematerialen over Mpox-preventie produceren en distribueren, informatiesessies organiseren gericht op risicogroepen, en schadebeperkende interventies implementeren voor sekswerkers en andere risicogroepen

Specifiek zullen de acties zich richten op de volgende groepen:

  • Personen besmet met het virus (mogelijke en bevestigde gevallen) in de algemene bevolking
  • Zorgverleners, gemeenschapswerkers (RECO) en gemeenschapsleiders

Specifieke risicogroepen voor besmetting en overdracht: vooral sekswerkers, kinderen van 0-5 jaar, handelaars, mijnwerkers en mineralenverkopers.

Pers contact

- België : 
Muriel Gonçalves, Press Officer 
+32 487 243367, m.goncalves@medecinsdumonde.be
- Zwitserland : 
Antoine Morata, Responsible for communication and media 
antoine.morata@medecinsdumonde.ch
- Frankrijk : 
Aurélie Godet, Press referent
aurelie.godet@medecinsdumonde.net

©Thomas Cytrynovizc

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753