Gelukkig maar dat Dented niet bestaat!
Een bedrijf dat tweedehandse tandprotheses verkoopt… dat is gewoon schandalig! Stel je voor dat het volgende scenario werkelijkheid wordt: maar 1 op 2 Belgen gaat regelmatig naar de tandarts en 10.5% van de armste Belgen gaat nooit.
Wij willen:
- Beleid dat tandartsen stimuleert zich te conventioneren
- Betere terugbetaling van sommige ingrepen zoals kronen en implantaten
- Informatieplicht over het gedetailleerde kostenplaatje en de status van de tandartsen vanaf het begin
Dokters van de Wereld wil niet dat tandzorg een luxe wordt voor de happy few. U ook niet? Teken de petitie.
Enkele cijfers/De realiteit
slechts 1 belg op de 2 gaat regelmatig naar de tandarts.
Slechts 54% van de Belgen heeft regelmatig contact met een tandarts (1 maal per jaar, zoals aanbevolen). Dat aandeel ligt lager in Wallonië en Brussel (48%) dan in Vlaanderen (58%). 10,5% van de Belgen in de laagste inkomensklasse geeft aan omwille van financiële redenen nooit naar de tandarts te kunnen gaan.1 Dit is een stuk hoger in vergelijking met de rest van de EU.2
als Belg betalen we 57,6% van onze tandzorg uit eigen zak
In Nederland of Duitsland bedraagt dit slechts 20 tot 25%.1
Mensen uit lagere sociale klassen hebben 70% meer risico om gedurende 3 opeenvolgende jaren geen enkel contact met de tandarts te hebben gehad.3
In de loop der tijd zijn de verschillen alleen maar groter geworden: “[Tandartsbezoek] is ook de categorie van zorg waarvoor uitstel van zorg om financiële redenen het belangrijkst is onder de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.”4
1. KCE. DE PERFORMANTIE VAN HET BELGISCHE GEZONDHEIDSSYSTEEM – RAPPORT 2019, p58
2. The evolution of the social situation and social protection in Belgium 2020
3. (Studie: Ongelijk in gezondheid, CM, 2022)
4. Akkoord_tandheelkundigen_ziekenfondsen_2022_2023.pdf (riziv.fgov.be)
Getuigenissen
In onze Brusselse en Antwerpse tandartspraktijken ontmoeten we voortdurend mensen die hun tandartsrekening niet kunnen betalen. Zij moeten hun tandheelkundige verzorging dan uitstellen of er helemaal van afzien. Tegenwoordig hebben niet alleen uitgesloten groepen in de samenleving (migranten, daklozen…), maar ook gewone Belgen met een ziekenfonds moeite om toegang tot tandzorg te krijgen.
Tandzorg bij Dokters van de Wereld
De tandheelkunde bij Dokters van de Wereld richt zich op de meest kwetsbare personen. In Brussel maakt de tandartspraktijk deel uit van ons multidisciplinair medisch centrum en in Antwerpen verwijzen we de patiënten door naar vrijwillige tandartsen. Onze gratis tandzorg is voorbehouden aan personen die in grote armoede leven, met speciale aandacht voor de meest kwetsbaren onder hen: kinderen, zwangere vrouwen, 65-plussers en personen met een ernstige of chronische aandoening.
In Brussel en Antwerpen zijn 5 vrijwillige tandartsen actief. Gemiddeld behandelen wij 500 personen per jaar, met 8 à 10 consulten per week.
Iedereen die in onze tandartspraktijk of door onze vrijwillige tandartsen wordt behandeld, zijn doorverwezen door de sociale diensten en huisartsen van onze zorgcentra. Zo zijn onze patiënten zeker van een geïntegreerde behandeling.
De laatste jaren hebben we helaas moeite om vrijwillige tandartsen te werven, terwijl de vraag juist steeds groter wordt.
1. Tandzorg: nood aan meer transparantie (test-aankoop.be)
2. https://www.riziv.fgov.be/SiteCollectionDocuments/tarief_tandartsen_202…
3. Cijfers 2022. Bronnen: Nationaal akkoord Tandartsen&ziekenfondsen, KCE Rapport: performantie van het Belgisch zorgsysteem.
Inschrijven voor de nieuwsbrief
Contactez-nous
Dokters van de wereld
Doe een gift: BE26 0000 0000 2929
Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be
BTW: BE 0460.162.753