België

Médibus vestigt zich in La Louvière vanaf 18 mei

Sinds 2012 is Dokters van de Wereld aanwezig met vrijwilligers in het Relais Santé in La Louvière. Op basis van haar ervaring en als antwoord op de vraag heeft de NGO, in samenwerking met het OCMW, besloten om vanaf zaterdag 18 mei haar aanwezigheid met de mobiele dokterspraktijk, de Médibus, te bevorderen.

Dokters van de Wereld is sinds 2012 aanwezig op het Relais Santé in La Louvière

Dokters van de wereld is sinds 2012, op woensdagochtend, een keer per week aanwezig met een medisch kantoor, bemand voor vrijwilligers, in het Relais Santé. Deze permanentie maakt het mogelijk om de personen die worden ontmoet met succes door te verwijzen naar het algemeen medisch netwerk, het ziekenhuis, de zorgcentra of de centra voor gezinsplanning.

In 2018 hebben een verpleegster en twee vrijwillige dokters, genaamd Hedwige, Lucas en Dominique, 255 medische consultaties gehouden en hebben ze 138 verschillende patiënten ontmoet. Voor Hedwige: "Van de problemen die zich voordoen, zijn alle ziekten te wijten aan het leven op straat en dakloosheid;  luchtweginfecties, huidproblemen, osteo-articulaire problemen of problemen in verband met verslaving. Maar de belangrijkste kwestie is die van de geestelijke gezondheid."

De Médibus is elke zaterdag aanwezig op les places Abelville en de parking van Boch vanaf 18 mei

Gezien het toenemend aantal kwetsbare mensen hebben Dokters van de Wereld en het OCMW van La Louvière besloten hun samenwerking met de Médibus te verscherpen. Deze zal vanaf 18 mei elke zaterdag van 15u tot 18u stoppen, afwisselend op les places Abelville en op de parking van Boch.

De Médibus is een mobiele medische voorziening die actief is met een vrijwilligersteam en waar mensen kunnen langskomen, hun tijd nemen, en een kopje koffie drinken. In La Louvière zal hij rondrijden met een nieuw team van 14 vrijwilligers, onthaal- en verplegend personeel. Dit hulpmiddel heeft zijn waarde al bewezen in Brussel , Charleroi, of nog meer recentelijk in Colfontaine. Het stelt ons in staat om zo dicht mogelijk bij de mensen te staan die van het systeem zijn uitgesloten, om naar hen te luisteren, een band op te bouwen om aan hun gezondheidsbehoeften te voldoen en hen te begeleiden naar bestaande instellingen", zegt Nathalie Annez, coördinator van Dokters van de Wereld in Henegouwen.

Het resultaat van dit project laat het OCMW van La Louvière toe om haar strijd verder te zetten tegen extreme armoede, met als einddoel de universele toegang tot sociale rechten. “Als het gaat over gezondheid is de toegang tot gezondheidszorg een gemeenschappelijke prioriteit, zeker als het gaat over het versterken van de samenwerking met onze partners zoals bijvoorbeeld Dokters van de Wereld, le Relais Social Urbain en het psycho-medisch-sociaal netwerk”, zegt Nicolas Godin, voorzitter van het OCMW van La Louvière. “Ik blijf bewondering hebben voor het belangrijke werk dat hier gedaan wordt met vrijwilligers dat ons helpt om de bestaande voorzieningen te versterken, en een complement is voor het dagelijkse werk door het Relais Santé.“

Inhuldiging van de Médibus in La Louvière
Inhuldiging van de Médibus in La Louvière
Inhuldiging van de Médibus in La Louvière
Logos van onze partners

Contacteer ons

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

TVA: BE 0460.162.753