Kinderen in kwetsbare situaties

Psychosociale zorg voor straatkinderen en jongeren in Cotonou

Benin

1000
straatmeisjes geholpen met voedselhulp, gezondheidszorg en psychosociale zorg
500
straatmeisjes krijgen krijgen opnieuw onderwijs
300
straatmeisjes vanaf 14 jaar op weg geholpen naar een zinvolle beroepsopleiding

De situatie

 

DE SITUATIE

De meeste meisjes die op straat leven werden "geplaatst" door hun ouders om als seizoenverkopers aan de slag te gaan.  Soms zijn ze pas 9 jaar als ze op de straat belanden.  Ze zijn tussen 9 en 19 jaar oud en komen uit dorpen.

De laatste jaren zien we een toename van het aantal minderjarige meisjes op straat.  Intussen zijn er naar schatting zo’n 5000, verspreid over de markt van Dantokpa, de getto’s of andere afgelegen zones.  De meisjes zijn vaak het slachtoffer van afstoting, misbruik, verkrachting, incest, ouderlijke verwaarlozing, economische onzekerheid, ontheemding of migratie, mensenhandel, blootstelling aan HIV/AIDS en seksueel overdraagbare aandoeningen, seksuele uitbuiting, vroege en gedwongen huwelijken en ongewenste zwangerschappen.

Zij zijn volledig op zichzelf toegewezen en slapen vrijwel onbeschermd op straat, waardoor zij een gemakkelijke prooi vormen voor mensenhandelaars en seksueel misbruik. Wanneer zij ongewenst zwanger worden, hebben ze twee opties: een clandestiene abortus ondergaan met gevaar voor eigen leven of het kindje houden en bevallen in precaire omstandigheden die levensgevaarlijk zijn.  Bovendien worden deze baby’s vaak noodgedwongen in de steek gelaten en worden ze op hun beurt straatkinderen.  

 

61,2 jaar
gemiddelde levensverwachting in Benin
81 jaar in België
0,515
Menselijke ontwikkelingsindex
0,896 in België
163e
op de wereldranglijst
van de 188 landen
girls with their baby dolls

Wat wij doen

wat wij doen

Bescherming en veiligheid

Ons straathoekproject trekt naar de leefwereld van de straatkinderen- en jongeren. Elk jaar nemen we zo’n 750 kinderen onder onze vleugels en helpen we hen met basisgezondheidszorg, preventie op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en psychosociale consultaties.

Opvang en overnachting

Onze partner Terres Rouges beschikt over twee nachtslaapzalen voor kinderen en jongeren die op straat leven. Er is een slaapzaal met 15 bedden voor meisjes van 14 tot 22 jaar en een slaapzaal voor jongens van 14 tot 18   met 40 bedden. Voor de allerjongsten van 5 tot 12 hebben we een apart wooncentrum. Naast onderdak biedt de plek voedsel, gezondheidszorg, onderwijs en psychosociale ondersteuning voor elk kind met het oog op re-integratie in het gezin.

 

Re-integratie in het gezin  

De ‘school voor ouders’ begeleidt ouders en steunt gezinnen die in moeilijkheden verkeren. Na de re-integratie volgt een twee jaar durende follow-up om ervoor te zorgen dat de jongeren ook echt met succes in hun gezin kunnen (her)integreren.

Sociaal-professionele begeleiding

Terres Rouges beschikt vandaag over 60 werkgevers die betrokken zijn bij de opleiding van jongeren. Het gemeenschapshuis is open sinds mei 2020 en biedt onderdak aan jonge leerlingen die een opleiding volgen. Met het gemeenschapshuis willen we jongeren meer verantwoordelijkheid geven en hen geleidelijk voorbereiden op professionele en sociale onafhankelijkheid. Het gemeenschapshuis ondersteunt momenteel 18 jongeren fulltime.

De NGO heeft een werkplaats voor naaien, borduren en modeontwerp waar een twaalftal meisjes hun vak leren. Er is ook een opleidingsbakkerij die al 5 jaar open is en die jongeren de mogelijkheid geeft om het bakkersvak te leren. De bakkerij en het naaiatelier genereren allebei inkomsten voor de vereniging.

 

 

Preventieproject in So-Ava

Ouders en de gemeenschap bewust maken van de vele risico’s van een leven op straat: dat is het doel van dit preventieproject. De activiteiten omvatten gezinsbemiddeling, dialoog met de gemeenschap en psychosociale begeleiding van kinderen, jongeren en ouders in moeilijkheden, en daarnaast ook steun voor inkomensgenererende activiteiten en belangenbehartiging.

Help mee

Geef mee

Doe een gift en help straatkinderen van Cotonou van de straat en aan een toekomst

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld
Zij steunen ons

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753