Kinderen in kwetsbare situaties

Straatkinderen helpen in Cotonou

Benin

224
kinderen werden in 2018 in onze 2 centra
100
kinderen worden herenigd met hun familie en in het onderwijs opgenomen
30
jongeren starten jaarlijks met een opleiding

Context


Waarom dit project

 

In Benin leven veel kinderen en jongeren gedwongen op straat, waar ze bebukt gaan onder geweld en armoede. De meeste onder hen wonen in Cotonou, de grootste stad van het land. Er leven naar schatting zo’n 5000 straatkinderen. De enige manier voor jongens om dit te overleven, is schrootijzer op straat verkopen. Meisjes vallen dan weer vaak ten prooi aan seksuele uitbuiting en mensenhandel.

Voor het kind, met het kind, luidt ons moto. Dat is de essentie. Wij beslissen niet voor hen, we begeleiden hen in het maken van beslissingen.

61,2 jaar
gemiddelde levensverwachting in Benin
81 jaar in België
0,515
Menselijke ontwikkelingsindex
0,896 in België
163e
op de wereldranglijst
van de 188 landen
Een tienerjongen op straat in Benin. Het is bewolkt, hij draagt een vochtig, dichtgeplooid matras boven zijn hoofd. Op de achtergrond spelende kinderen in een verlaten buitenwijk.

Acties

wat doen we

Dokters van de Wereld is ter plaatse sinds 2017 en werkt er nauw samen met Terres Rouges, een organisatie die al tien jaar een waaier aan activiteiten organiseert rond empowerment van straatkinderen in Benin. Wij steunen hen op financieel en logistiek vlak en versterken hun teams op locatie met materiaal en personeel.

Outreach en opvang

 

Alles start met mobiele teams. Die gaan actief op zoek naar straatkinderen in verschillende wijken in de stad. Ze zoeken voorzichtig toenadering, binnen het leefmilieu van de kinderen. Pas wanneer een vertrouwensband is opgebouwd, begint het echte werk en kunnen we hen stap voor stap introduceren tot andere activiteiten.

De kinderen kunnen dag en nacht terecht in twee opvangcentra. Het eerste centrum staat open voor jongeren van alle leeftijden die een veilige overnachtingsplek zoeken. Ze kunnen er ook terecht voor medische, sociale en psychologische bijstand. Het tweede centrum vangt de jongste kinderen op. Hier worden ze dag en nacht verzorgd, onderwezen en vertroeteld en krijgen er kost en inwoon.

naar een betere toekomst

Dit project wil de kinderen op lange termijn van de straat af helpen en hen een echt toekomstperspectief bieden. Hoe we dit aanpakken, hangt af van de leeftijd, het profiel, de dromen en specifieke noden van de kinderen zelf. De jongste begeleiden we op hun eigen ritme om hun school af te maken.

Met de oudste jongeren werken we aan een carrièrepad dat opleidingskansen biedt op de werkvloer, dankzij steun en expertise van lokale partners. Zo kunnen elk jaar vijf jongeren een leertraject volgen in een bakkerij die recent door Terres Rouges werd gelanceerd. Welke weg ze ook inslaan, wij helpen en begeleiden hen bij hun keuze.

In 2018 trokken we zo naar de leefwereld van 400 kinderen en jongeren en konden in onze permanente opvang 224 jongeren hun leven op de rails konden zetten doormet familiehereniging, scholarisering, medische begeleiding en het leren van een beroep.

 

familiehereniging

We vertrekken altijd en in samenspraak met de kinderen naar een mogelijke familiehereniging, ongeacht hun leeftijd of profiel. Dat begint bij een team van kinderpsychologen en sociaal assistenten die voorzichtig een vertrouwensband met het kind opbouwen om zo zijn of haar situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen. Ouders en andere familieleden worden betrokken van zodra de kinderen er zelf klaar voor zijn en denken mee na over hoe en wanneer een hereniging het best gebeurt. Daarbij staat het belang van het kind zelf altijd centraal.

Help mee

Geef mee

Doe een gift en help straatkinderen van Cotonou van de straat en aan een toekomst

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld
Zij steunen ons

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753