Harm reduction en kwetsbare minderheden

Toegang tot kwaliteitszorg voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties

Burkina Faso

3.359
kinderen en jongeren kregen gratis medische zorg
187
kinderen die door het project naar school kunnen
92
beschermingswerkers opgeleid door Keoogo

De situatie


De situatie

 

Volgens het Ministerie van Sociale Actie leven momenteel zo’n 9000 kinderen op straat in Ouagadougou.

Het verhaal van deze jonge mensen begint vaak met afwijzing door hun familie. Het kan gaan om een zwangerschap die de familie niet accepteert of om geweld van de nieuwe echtgenoot van de moeder of de nieuwe vrouw van de vader. Soms dwingt armoede de ouders om hun kinderen uit te zenden om geld te verdienen, of om ze toe te vertrouwen aan mensen met dubieuze bedoelingen.

 

Het leven van straatmeisjes

Meisjes die op straat leven zijn kwetsbaar voor seksuele uitbuiting. Ze worden vaak opgesloten door pooiers, zijn het slachtoffer van systematisch seksueel geweld en worden blootgesteld aan hiv en andere soa’s. Ze krijgen ook geen kansen op onderwijs en zijn meestal analfabeet, zonder beroepsopleiding, wat het voor hen moeilijk maakt om opnieuw een plek te vinden in de samenleving.

De helft van deze meisjes werd erg vroeg moeder en hun zwangerschappen zijn meestal ongewenst. Door hun (zeer) jonge leeftijd, hun fragiele psychische toestand en hun precaire situatie zijn ze niet in staat om voor hun baby's te zorgen. Als we niets doen om hen van de straat te halen, zullen hun kinderen op hun beurt haast onvermijdelijk straatkinderen worden.

62
levensverwachting
81 jaar in België
0.452
menselijke ontwikkelingsindex
0,896 in België
184
plaats op de wereldranglijst
van de 191 landen
Een Burkinese tienermoeder in kleurrijke jurk ligt uitgestrekt naast haar zuigeling op een matras tussen een koffer, potten en pannen. De kamer is erg kaal. Aan het plafond hangt een muskietennet.

@Kristof Vadino

Wat wij doen

wat doen we

 

Met ons project creëren we een  beschermende omgeving voor straatkinderen en -jongeren. We bereiken dit eerst en vooral door de toegang tot sociale diensten te stroomlijnen zodat zij passende zorg kunnen krijgen. Daarnaast zorgen we ervoor dat ze toegang krijgen tot beroepsopleidingen, tot rehabilitatie en hun beschermingsmechanismen versterken.

De holistische aanpak waarvoor we pleiten omvat :

  • Versterking van risicopreventie voor kinderen en jongeren die op straat leven, door hun kennis en houding te verbeteren. Dit vergroot hun weerbaarheid tegen geweldrisico’s.
  • De toegang vergemakkelijken tot sociale basisdiensten, kwalitatieve medische zorg en sociale rehabilitatie voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties.

Help mee

Geef mee

Doe een gift en help straatkinderen in Ouagadougou

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld
Zij steunen ons

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753