Waarom dit project
De hoofdstad van Burkina Faso, Ouagadougou, telt naar schatting 10.000 straatkinderen. Zonder familie, sociaal netwerk of scholing zoeken veel kinderen noodgedwongen hun toevlucht in de criminaliteit, drugs, prostitutie of geweld. Door het gebrek aan toegang tot zorg is het risico op seksueel overdraagbare ziektes en ongewenste zwangerschappen voor deze jonge mensen erg groot.
Overleven is een dagelijkse strijd. Naast hun gezondheid lijden ze ook mentaal erg onder het leven op straat.
wat doen we
Met onze Burkinese partner Keoogoo begeleiden we deze kinderen en adolescenten naar een stabieler leven en bieden hen een toekomstperspectief. Dat doen we door samen met de kinderen een parcours uit te werken zodat ze opnieuw naar school gaan, herenigd worden met hun familie of een beroep leren. Voor elk kind wordt een gepersonaliseerd traject uitgetekend dat rekening houdt met hun persoonlijke dromen en noden.
De eerste stap is toenadering zoeken. Mobiele teams met straathoekwerkers trekken naar hun leefmilieu en organiseren er discussiegroepen. Zo winnen ze beetje bij beetje het vertrouwen van deze kinderen. Daarnaast organiseren we ook andere activiteiten, zoals cursussen lezen en schrijven, filmvertoningen of lessen mechanica.
Keoogo heeft verschillende zorgcentra waar de kinderen terecht kunnen voor medische basiszorg. De meisjes kunnen er terecht voor gynaecologisch onderzoek, prenatale begeleiding en contraceptie. Veel van de jonge meisjes die de organisatie ontmoet, zijn immers zwanger of werden mama op heel jonge leeftijd. Zonder deze hulp zou het gros van hen noodgedwongen in de prostitutie belanden. Een groot deel van hen werkt trouwens al als sekswerker bij de eerste ontmoeting met een Keoogo straathoekwerker.
Toegang tot zorg, familiale planning, psychologische begeleiding, outreach, opleidingen en familiehereniging vormen de pijlers van dit project. In ons centrum en met straatrondes gaven we afgelopen jaar 644 consultaties aan 321 jongeren. We screenden bij 63 jongeren op soa’s, behandelden we 66 jongeren met soa’s en begeleidden 99 meisjes naar een veilige contraceptiemethode. Daarnaast zorgden we ervoor dat 27 jongeren opnieuw herenigd werden met hun familie en dat 28 kinderen opnieuw school zijn beginnen lopen. Ten slotte vingen we 68 straatkinderen op in onze 4 onthaalcentra.
Inschrijven voor de nieuwsbrief
Contactez-nous
Dokters van de wereld
Doe een gift: BE26 0000 0000 2929
Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be
BTW: BE 0460.162.753