NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

Vrouwen & Empowerment

Pleidooi voor meer rechten voor overlevers van seksueel geweld

Slachtoffers van seksueel geweld hebben nog te vaak te maken met een gebrekkige ondersteuning en begeleiding. Samen kunnen en moeten we deze situatie verbeteren. 

het verhaal van ernestine: "Mijn 9-jarige dochter en ikzelf werden verkracht door een groep soldaten…"

"Mijn leven bestond uit het verzamelen van zaden en gewassen en ik woonde samen met mijn kinderen en mijn man. Ik was thuis toen het geweld begon. Mijn 9-jarige dochter en ikzelf werden verkracht door een groep soldaten, voor de ogen van de andere vrouwen en kinderen die hetzelfde lot ondergingen. 

We vluchtten naar het woud, waar we ons een maand schuilhielden. Iedereen was dood. Mijn man werd neergeschoten. Er was geen plek om te slapen en ook geen eten. Ik moet nu alleen voor mijn kinderenzorgen. Ik kan ze niet naar school brengen. Ik kan ze niet eens eten en drinken geven." 

Femme racontant son histoire tragique

Dit is het verhaal van Ernestine, een 51-jarige vrouw die in ons ziekenhuis in de Democratische Republiek Congo werd behandeld voor seksueel geweld. Ze is slechts één van de 2600 gevallen die we in 2018 zagen. 38% van de overlevenden is even oud als Ernestine. Maar nog veel meer, meer dan 55% heeft de vruchtbare leeftijd en loopt het risico zwanger te worden ten gevolge van verkrachting. Bovendien is een verontrustende 5% jonger dan 15 jaar.

Femme assise sur son lit d'hôpital se tenant le visage entre les mains

Organisaties zoals Artsen zonder grenzen en Dokters van de Wereld constateren vaak als eersten de gebrekkige begeleiding voor slachtoffers van seksueel geweld in conflictomgevingen, zoals:

  • het onvermogen om toegang te krijgen tot de broodnodige zorg door de onveilige context, door angst voor  stigmatisering of simpelweg omdat er geen diensten bestaan ;
  • het gebrek aan een veilige abortuszorg, die momenteel in bijna alle contexten onmogelijk is.
  • de beperkte diensten voor opvang, levensonderhoud, sociaal-economische of juridische ondersteuning;
  • gebrekkig beheer van speciale kwetsbare groepen zoals kinderen, jongeren, mannen, sekswerkers, gehandicapten en rondtrekkende personen.

Desondanks weten we ook uit onze gezamenlijke ervaring wat we kunnen en moeten doen:

  • Onmiddellijk, betrouwbaar en uitgebreid zorgpakket. medische en psychologische hulp systematisch toegankelijk  maken binnen de 3 dagen na een incident om zo soa's, hiv en ongewenste zwangerschap te voorkomen. Maar ook om levens te redden en toegang te garanderen tot veilige abortuszorg.
  • De zorg moet alomvattend zijn. Medische en psychologische diensten zijn een belangrijk startpunt, maar de toegang tot bescherming & juridische en sociaaleconomische ondersteuning moet beschikbaar zijn.
  • Er is nood aan een beter aangepaste zorg voor alle kwetsbare bevolkingsgroepen, inclusief de slachtoffers van geweld tussen partners. Dit moet worden aangepakt en verzorgd volgens hun specifieke behoeften. 
  • Het verplicht melden van Seksueel Geweld is een belemmering voor deze slachtoffers, die weggenomen moet worden om tijdig toegang te kunnen krijgen tot algemene en uitgebreide zorg.
  • Er moet een einde komen aan het stigma en de straffeloosheid. Slachtoffers moeten veilig geweld kunnen melden en gerechtigheid vinden.

Deze maatregelen zijn haalbaar. Ernestine en andere slachtoffers zouden niet mogen lijden. Wij kunnen samen met jou  vandaag  het verschil te maken.

Maria Guevara, Senior Advisor bij Artzen zonder Grenzen

Aurélie Leroyer, Gender Based Violence Desk Manager bij Dokters van de Wereld.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753