NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

Verzet tegen het patent op Sofosbuvir: wat is het nut van medische innovatie als patiënten en overheden het medicijn niet kunnen betalen?

Zes organisaties hebben beroep aangetekend tegen het besluit van het Europees Octrooibureau om het patent van  farmareus Gilead Science op het hepatitis C-medicijn sofosbuvir te handhaven. Het beroep - ondermeer ingediend door Dokters van de Wereld en Artsen Zonder Grenzen - stelt dat het Europees Octrooibureau het patent van Gilead moeten intrekken, omdat het niet voldoet aan de legale en wetenschappelijke vereisten van een patenteerbare uitvinding.

Het beroep komt precies vijf jaar nadat sofosbuvir voor het eerst werd goedgekeurd in de VS. Gilead lanceerde het medicijn meteen aan $ 1.000 per pil ofwel $ 84.000 voor een behandelingskuur van twaalf weken. Het bedrijf heeft in de afgelopen vijf jaar meer dan $ 58 miljard omzet gemaakt met de verkoop op het medicijn.

In maart 2017 dienden 33 organisaties uit 17 Europese landen verzet  in tegen het patent op de basisverbinding van sofosbuvir. De organisaties stelden dat de patentclaims van Gilead niet legitiem zijn door een gebrek aan inventiviteit.

exorbitante prijzen

Het monopolie van Gilead op sofosbuvir heeft in Europa geleid tot buitensporige prijzen. In sommige Europese landen – waaronder België -  rekent Gilead 43.000 euro aan voor een behandelingskuur van twaalf weken, en dat terwijl de generieke versies voor minder dan 75 euro buiten Europa verkrijgbaar zijn. Deze exorbitante prijzen dwingen Europese overheden om te rantsoeneren op het medicijn, waardoor duizenden Europeanen met hepatitis C zonder behandeling blijven.

Ondanks overtuigende argumenten van de organisaties die zich verzetten tegen het patent besloot het Octrooibureau in september 18’ het patent te handhaven.  Hierdoor is  het onmogelijk om betaalbare generieke versies van het medicijn in Europa te produceren of te verkopen.

"Het EOB is te toegeeflijk tegenover farmaceutische bedrijven," zegt explique Olivier Maguet, campagneleider Geneesmiddelenbeleid bij Dokters van de Wereld  "Er moet nauwkeuriger tewerk gegaan worden als het gaat over het toekennen van patenten aan farmabedrijven,  zoniet blijven dit soort onterechte monopolies en exubirante prijzen doorgaan.”

Drigend om de patentstelsels te hervormen

Het beroep wil een eind maken aan het misbruik van patenten die vooral het maximaliseren van de winstmarges tot doel hebben.  Dat geldt trouwens ook voor landen buiten Europa: patentbureaus volgen immers vaak de beslissingen van het Europees Octrooibureau. “Als we zien dat sommige geneesmiddelen tegen kanker vandaag op de markt komen met een prijskaartje van 400.000 euro per persoon, dan is het duidelijk dat we dringend de patentstelsels moeten hervormen willen we dat mensen toegang blijven krijgen tot medicijnen die hen in leven houden.”

"Dit soort onterecht toegekende patenten geven farmabedrijven de monopolistische macht waardoor ze exorbitante prijzen kunnen eisen voor levensreddende medicijnen. De buitensporige prijzen voor sofosbuvir hebben het medicijn ontoegankelijk gemaakt voor  miljoenen mensen met hepatitis C - in Europa en de rest van de wereld. Wij vragen ons af: wat is het nut van een medische innovatie als mensen en overheden de eindproducten in kwestie niet kunnen betalen?"

De ORGANISATIES

Access to Medicines

AIDES

Dokters van de Wereld

Artsen zonder Grenzen

Praksis

Salud por Derecho

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753