Update: wat doet Dokters van de Wereld voor de slachtoffers van de aardbeving?

Onze teams zijn rond de klok actief om medische en psychologische te verlenen aan de miljoenen slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.  Al meer dan 34.000 mensen kwamen om het leven.

Vanuit Turkije:  “de situatie is catastrofaal”  

Meer dan 15 miljoen mensen zijn getroffen door de aardbevingen, 80.000 mensen raakten  gewond en meer dan 30.000 lieten het leven.

"De situatie is catastrofaal. In Antakya  zijn ontelbaar veel gebouwen ingestort en liggen slachtoffers nog steeds onder het puin.  De overlevenden hebben dringend medische zorg, voedsel en onderdak nodig.  Veel zorgcentra – ook die van Dokters van de Wereld- zijn ingestort of beschadigd. Ook onze eigen teams werden getroffen, sommige van de collega’s verloren familieleden en naasten. In die context zijn we aan de slag, in een ijskoude wintercontext en met de angst om onze geliefden niet te vinden," vertelt Hakan Bilgin, voorzitter van Dokters van de Wereld in Turkije.

Dokters van de Wereld op het terrein in Turkije: “search & rescueteams, mentale hulp en medische konvooien”

Dokters van de Wereld werkt samen met een zoek- en reddingsteam in Antakya om slachtoffers uit het puin te halen.  Daarnaast is een team met psychotherapeuten, psychosociale hulpverleners en maatschappelijk werkers aan de slag in Antakya. "We bieden psychologische eerste hulp (individuele en groepssessies) om ondersteuning te bieden aan mensen die getraumatiseerd zijn door de  ramp," voegt Hakan Bilgin toe. “Daarnaast zijn we de klok rond bezig om overlevingskits tot in het rampgebied te krijgen, wat niet evident is gezien veel wegen en infrastructuur zijn vernietigd.” 

Vanuit Syrië: “aardbeving komt bovenop cholera-epidemie”

In Syrië lieten meer dan 4.300 mensen hun leven, voornamelijk in de steden Aleppo, Hama, Latakia en Tartous.

"Ontelbaar veel mensen zijn midden in de winter dakloos geworden en lopen een groot risico op onderkoeling. Veel ziekenhuizen zijn beschadigd, anderen zitten overvol. Gewonden hebben dringende medische zorg nodig en dat terwijl er een schrijnend gebrek is aan medische noodhulpartikelen: dat gaat van chirurgisch materiaal, medicatie, verbanden maar ook bedden, dekens en matrassen.  Wat ons extra verontrust is de verspreiding van cholera in het land.

Dokters van de Wereld op het terrein in Syrië:  “mobiele teams, spoednachtdienst en verzorgen van gewonden in onze zorgcentra” 

 Zowel de kantoren van Dokters van de Wereld  in Afrin en  Idlib als ons zorgcentrum in Jandairis zijn beschadigd.  In Afrin en Idlib blijven onze teams ononderbroken gewonde patiënten behandelen in de zorgcentra die nog operationeel zijn.  Intussen trekt een mobiel medisch team naar verschillende plekken in het rampgebied om gewonden te helpen die geen toegang hebben tot medische faciliteiten.  Ons mobiel team bestaat uit  een arts, verpleegkundigen, een vroedvrouw en apothekers.  

In Hama zijn we bezig met de voorbereidingen om een mobiele kliniek in te zetten en is een team bezig met het evalueren van de meest urgente noden in de zorgcentra en hospitalen in Aleppo.

Ten slotte mobiliseert Dokters van de Wereld in Kobane een spoednachtdienst in het zorgcentrum van Mishtanauer ent trekken we naar de mensen die in tenten in de stad wonen om hen te ondersteunen met psychologische zorg.     

 

1212 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753