NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

Tunesië: Ons zorgcentrum in de hoofdstad viert haar eerste verjaardag!

Tunis. Een jaar geleden opende ons centrum voor onthaal, zorg en oriëntatie La Goulette de deuren. Samen met onze partners  kijken we terug op dit eerste jaar.   

Het zorgcentrum van Dokters van de Wereld in Tunis biedt kwetsbare Tunesische burgers en migranten een veilige plek waar ze onvoorwaardelijk terecht kunnen voor medische zorg en een luisterend oor. Naast het verlenen van medische en psychosociale steun, helpt het team met de begeleiding van sommige patiënten naar gespecialiseerde diensten.

In de eerste zes maanden van de opening vonden 526 mensen hun weg naar ons centrum. 52 % van hen waren vrouwen (276) en 48 % bestond uit mannen (250), waaronder 45 begeleide en 17 niet-begeleide minderjarigen.

80% van  onze patiënten zijn migranten.  Hun afkomst is erg divers en varieert van mensen uit de Ivoorkust, Kameroen, Soedan, Sierra Leone en Guinee.  20% bestaat uit lokale Tunesische burgers.

Onze patiënten leven over het algemeen in precaire woningen, gedeeld met vrienden en familie. 10% leeft noodgedwongen op straat en 6% vindt een onderdak via een organisatie die opvang biedt.  56% van de patiënten die voor het eerst bij ons langskomen hebben geen enkele ziekteverzekering.  Daarom werken we naast het recht op huisvesting en medische zorg aan de re-integratie van onze patiënten in het zorgsysteem.

 

Zeineb Turki, algemeen adjunct-coördinatrice van Dokters van de Wereld in Tunesië, getuigt:

"Dankzij onze samenwerking met het Ministerie van Sociale zaken, slagen we erin om onze patiënten opnieuw toegang te laten krijgen tot het zorgsysteem.  We voeren ook sensibiliserings- en preventieactiviteiten uit en doen aan gezondheidspromotie in functie van de individuele noden van elk van onze patiënten.  Ook onze samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid is hierbij  van cruciaal belang."

Het opvangcentrum van Dokters van de Wereld in Tunis is tot stand gekomen dankzij de steun van institutionele partners en het maatschappelijk middenveld. Het initiatief maakt deel uit van het ProMiTad-project, dat gericht is op de bescherming van kwetsbare migranten en burgers in Tunesië, en hun toegang tot fundamentele rechten waarborgt. ProMiTad wordt gefinancierd door de Europese Unie en de Zwitserse ontwikkelingssamenwerking. Dokters van de Wereld, Advocaten Zonder Grenzen, Terre d’Asile Tunisie en Save The Children werkten gezamenlijk aan de uitvoering van dit initiatief. Het centrum is gehuisvest in een gebouw dat ter beschikking werd gesteld door het gemeentebestuur van La Goulette en werd gerenoveerd met de financiële steun van de Belgische Raad van Beheer in Tunesië, de Fondation NIF en de EU-delegatie in Tunesië. De psychosociale activiteiten vinden plaats in het kader van het project Programme Migration pour le Développement (PME) in opdracht van het Duitse federale ministerie voor Economische en Ontwikkelingssamenwerking (BMZ), en wordt uitgevoerd  door het GIZ Tunisie, in nauwe samenwerking met Dokters van de Wereld.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753