NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

Toupou Lancinet: de baby's van Dokters van de Wereld

Ter gelegenheid van ons 25-jarig jubileum geven wij 25 mensen het woord. Ontdek de getuigenis van Toupou Lancinet.

"Ik ben Toupou Lancinet en ik ben algemeen coördinator van Dokters van de Wereld in Niger. Niger ligt op het kruispunt van West-Afrika, een doorgangsplaats voor migranten die elk hun eigen verhaal te vertellen hebben. Hier ontmoeten vele mensen die hetzelfde lot delen elkaar, hier scheiden ze zich of worden ze geboren. Dokters van de Wereld heeft zich hier in 2014 gevestigd, met grote vastberadenheid om een beetje menselijkheid in dit complexe web te brengen.

Onze teams strekken zich uit van Agadez tot Tahoua, via de uitgestrekte gebieden van Tillabéri en Niamey. Onze missie is eenvoudig: ondersteuning en medische en psychosociale zorg geven aan mensen in ballingschap, of ze nu uit Algerije worden teruggestuurd of uit andere Afrikaanse landen komen. Voor ons is dat niet zomaar een job, het is een engagement. Onze betrokkenheid gaat veel verder dan gezondheidszorg. We beschermen de fundamentele rechten van migranten en stellen alles in het werk om hen de zorg te geven die ze verdienen.

Toupou Lancinet

Van al onze acties heeft één verhaal een onuitwisbare stempel op mijn geheugen gedrukt. Er kwam een vrouw bij ons die zwanger was van een tweeling. Negen maanden lang stonden we aan haar zijde en werden we haar kompas tijdens deze onzekere reis. Ons medisch-psychosociaal team speelde een essentiële rol bij de onschatbare medische follow-up.

Zoals bij alle tweelingzwangerschappen vereiste ook deze zwangerschap speciale aandacht. Dokters van de Wereld stond haar en haar dierbare baby's gedurende de negen maanden van haar zwangerschap met raad en daad bij. Tijdens deze maanden hebben we een onzichtbare maar ongelooflijk krachtige band gesmeed. Toen het langverwachte moment eindelijk aanbrak, kon deze moeder in alle rust en veiligheid haar kinderen ter wereld brengen. Haar glimlach verlichtte onze harten. We hadden een klein wonder verricht door er te zijn voor haar en voor de tweeling die daar ter wereld kwam.

De migranten om haar heen doopten deze tweelingen tot "De baby's van Dokters van de Wereld". Een bijnaam die enige tijd is blijven hangen en getuigt van de diepe dankbaarheid voor onze organisatie. Deze kinderen symboliseren de hoop en menselijkheid die onze organisatie biedt aan deze kwetsbare mensen op hun migratietocht. Deze bijnaam was een levende herinnering geworden aan de kracht van solidariteit in actie."

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753