NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

Steun aan Marokkaanse partners na aardbeving: Dokters van de Wereld werkt samen met De Stichting voor de strijd tegen Aids (ALCS)

Al tien jaar werkt Dokters van de Wereld samen met ALCS – Stichting voor de strijd tegen Aids.  Hun missie: kwetsbare mensen beschermen en helpen aan toegang tot zorg. Naar aanleiding van de aardbeving werd onze samenwerking verder uitgebreid.

De stichting is dé expert in de strijd tegen aids en steunt de mensen en groepen die met de ziekte leven. Interview met de Directrice van het ALCS-centrum in Marrakech, Mouna Balil.

"Sekswerkers, migranten, injecterende druggebruikers, mannen die seks hebben met mannen en gevangenen: de groepen waarmee wij werken zijn dubbel zo hard getroffen door de aardbeving omdat ze daarvoor al achtergesteld waren," legt Mouna Balil uit.

"De meerderheid van hen, in het bijzonder vrouwen, woonden in wijken die ernstig getroffen zijn door de ramp. Ze hebben geen onderdak meer en zijn al hun bezittingen kwijt. Bovendien worden ze met de nek aangekeken: Sommige mensen hebben het bijgeloof dat de aardbeving een ‘straf’ is voor ‘abnormaal’ gedrag.


De aardbeving heeft hun kwetsbaarheid dus nog meer doen toenemen. Hetzelfde geldt voor de toename in ongelijkheid, één van de katalysatoren van de hiv-epidemie. Onze stichting wil deze mensen ondersteunen door ze te helpen met hun basisnoden en mentale ondersteuning."

Sommige mensen hebben het bijgeloof dat de aardbeving een ‘straf’ is voor ‘abnormaal’ gedrag.

Welke concrete maatregelen hebben jullie genomen?

Mouna Balil: "De dag na de aardbeving zijn er crisisbijeenkomsten gehouden. Buurtwerkers werden ingezet om contact op te nemen met mensen die telefonisch niet bereikbaar waren. Er werden noodfondsen aangesproken en overgemaakt naar deelkantoren in Marrakech, Taroudant en Agadir voor de aankoop van voedselpakketten en noodzakelijke levensmiddelen.

De deelkantoren in Marrakech en Agadir verruimden hun openingstijden en tijdens de weekenden werd een telefonische hulplijn opgezet. We breidden onze teams van psychologen uit om mentale ondersteuning te bieden en tot slot doen onze begeleiders er nu alles aan om mensen met hiv te bereiken. Veel van hen zijn immers hun medicijnen tijdens de aardbeving kwijtgeraakt, en we moeten een beeld hebben van de nood aan antiretrovirale middelen (ARV's)."

 

Het ALCS-team in Marrakech werd zelf getroffen door de aardbeving en moest meteen reageren op de noden van de slachtoffers. Hoe hebben ze deze moeilijke situatie het hoofd geboden?

Mouna Balil: "Veel lokale organisaties zijn persoonlijk getroffen door de aardbeving en verblijven op dit moment in tenten. De solidariteit van de gemeenschap, hun inzet, hun moed en veerkracht wordt voortgestuwd door de participatieve, inclusieve benadering van l’ALCS: mensen die met hiv leven of veel risico lopen om besmet te raken, maken niet enkel gebruik van onze diensten, maar zijn ook zelf betrokken in de strijd tegen hiv en voor maatschappelijke verandering. Ze nemen deel aan de ontwikkeling, uitvoering en opvolging van onze projecten.  

Daarnaast hebben teams in Marrakech veel expertise opgedaan op het vlak van noodhulp tijdens de Covid-19 pandemie.  Dankzij deze ervaring konden ze snel een responsstrategie ontwikkelen die getuigde van flexibiliteit, aanpassingsvermogen en doeltreffendheid."

Aanvullende informatie:

ALCS werkt al 35 jaar met de meest kwetsbare mensen.

ALCS is opgericht in 1988 en telt meer dan 600 leden. Het nationale hoofdkantoor is gevestigd in Casablanca, maar de vereniging heeft ongeveer twintig centra in onder andere Rabat, Marrakech en Agadir.

De belangrijkste doelstellingen van de ALCS zijn:

  • het voorkomen van infecties met hiv en virale hepatitis
  • zorgen voor toegang tot behandelingen
  • zorg voor mensen met hiv
  • belangenbehartiging van mensen met hiv en groepen die het meest kwetsbaar zijn voor infectie.

De stichting werkt met kwetsbare mensen waaronder sekswerkers, mannen die seksuele relaties hebben met andere mannen, migranten, injecterende druggebruikers en gevangenen. De stichting verricht ook belangrijk werk door meer bewustwording te creëren bij het grote publiek en de discriminatie van mensen met hiv te bestrijden.

 

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753