NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

Schipbreuk Pylos: "Mensen redden van verdrinking is geen liefdadigheid"

PYLOS - In de nacht van 13 op 14 juni is een boot met honderden mensen aan boord gezonken ten zuiden van de Griekse stad Pylos. Dokters van de Wereld roept de EU op om haar dodelijke migratiebeleid te herzien, veilige en legale routes te creëren voor migranten en de zoek- en reddingsoperaties in de Middellandse Zee intensiever uit te voeren.

In de nacht van 13 op 14 juni vond er een verwoestende tragedie plaats in de Middellandse Zee, waarbij een boot met honderden mensen aan boord is gezonken. Naar schatting zaten er 400 tot 750 mensen aan boord. Minstens 79 mensen zijn omgekomen en honderden zijn nog steeds vermist. 104 mensen hebben de ramp overleefd. Dit is het dodelijkste incident in een reeks van scheepsongevallen met vluchtelingen in de regio. Dokters van de Wereld staat paraat om de overlevende vluchtelingen te helpen met medische zorg en medicatie.

 

Een schending van mensenrechten

Ondanks het recent aangekondigde migratiepact van de EU, worden mensen nog steeds gedwongen om via onveilige en gevaarlijke routes naar Europa te vluchten. De EU boekt weinig vooruitgang naar een uniform migratie- en asielbeleid dat de mensenrechten respecteert.

"Het nieuwe migratiepact toont aan dat er steeds meer wordt gestreefd naar het bouwen van muren en versterken van hekken," zegt Evgenia Thanou, directeur-generaal van Dokters van de Wereld Griekenland. "De duizenden mensen die de afgelopen jaren op zee zijn gestorven, hadden voorkomen kunnen worden als de betrokken landen moed en verantwoordelijkheid hadden getoond en zich gezamenlijk hadden ingezet om legale toegangsroutes te waarborgen voor mensen die Europa proberen bereiken.”

Het redden van mensen in nood op zee is geen daad van liefdadigheid, maar een wettelijke verplichting van elke Europese staat," voegt Elisa Visconti, Executive Director van Dokters van de Wereld Italië, toe.

Het redden van mensen in nood op zee is geen daad van liefdadigheid, maar een wettelijke verplichting van elke Europese staat.

Dokters van de Wereld eist:

  • Veilige en legale doorgangsroutes voor migranten en coördinatie tussen autoriteiten voor veilige migratieroutes naar Europa.
  • Versterking van zoek- en reddingsoperaties op de Middellandse Zee.
  • Gezamenlijke en oprechte inspanningen van EU-lidstaten om haatretoriek tegen mensen afkomstig van buiten de EU in te tomen.
boat filled with people in middle of ocean

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753