Ri De Ridder wordt kabinetchef Volksgezondheid in de federale regering

De carrièreswitch betekent meteen het afscheid van De Ridder als voorzitter van Dokters van de Wereld.

Op donderdag 1 oktober 2020 kondigde Ri De Ridder aan dat hij zou toetreden tot het kabinet van de nieuwe minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, met wie hij in het verleden al samenwerkte in het toenmalige kabinet. Aangezien een politieke positie niet verenigbaar is met een mandaat als voorzitter van Dokters van de Wereld, neemt Ri De Ridder ontslag uit de Raad van Bestuur van Dokters van de Wereld.

Ri werd in juli 2018 verkozen tot voorzitter van Dokters van de Wereld. Als directeur van het RIZIV was Ri de Ridder - tot aan zijn pensioen - verantwoordelijk voor een van de belangrijkste budgetten van België: die van de gezondheidszorg.

Ik heb me aangesloten bij Dokters van de Wereld om het huidig zorgsysteem meer inclusief te maken. Zij streven immers een zorgsysteem dat toegankelijk is iedereen, ook voor wie bijvoorbeeld geen geld, dak of papieren heeft. Het idee dat ook de zwaksten recht hebben op een arts zou een evidentie moeten zijn maar wordt dat steeds minder. Toch is recht op zorg een fundamenteel basisrecht. Dat mogen we niet vergeten.

Zo luidde het bij het aantreden van De Ridder in 2018.

Van het rapport over politiegeweld tegen migranten, de strijd voor dringende medische hulp voor mensen zonder papieren, een eerlijker beleid inzake het geneesmiddelenbeleid- en prijzen tot de reactie op COVID-19 in België: het zijn slechts een paar van de dossiers die De Ridder tijdens zijn voorzitterschap mee onder zijn hoede nam.

"Dit aanbod kon hij uiteraard niet weigeren” vertelt Michel Genet, Algemeen Directeur van Dokters van de Wereld. “Onze gezondheidszorg staat voor één van de grootste uitdagingen in de Belgische geschiedenis en het stemt ons hoopvol dat een man van deze allure aan de knoppen zal zitten van de grootste gezondheidscrisis ooit gezien in ons land. We verliezen een zwaargewicht en expert op vlak van gezondheidsbeleid, maar we winnen een contactpersoon in een sleutelpositie die achter één van onze kernwaarden staat: de noodzaak van een universele en rechtvaardige toegang tot gezondheidszorg in België. Na een lange periode van hard werken verlaat Ri een sterkere en meer serene organisatie om zijn strijd voort te zetten. We willen hem hier hartelijk voor bedanken.", zegt Michel Genet, directeur van Médecins du Monde.

Namens Dokters van de Wereld, de medewerkers, vrijwilligers en patiënten wil de Raad van Bestuur en de directie Ri de Ridder bedanken voor zijn inzet en engagement en hem het allerbeste wensen in zijn nieuwe uitdaging.

Contacteer ons

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753