NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

Pakistan: miljoenen mensen nog steeds in nood na de dodelijke overstromingen

Acht weken nadat de Pakistaanse overheid de noodtoestand uitriep, blijven de effecten van de overstromingen miljoenen mensen achtervolgen in hun dagelijkse leven. Ondergelopen dorpen, verwoeste bruggen en beschadigde wegen maken dat grote delen van de bevolking afgesloten zijn voor alle hulp van buitenaf. Bovendien is het stilstaande water een ideale broeihaard voor de verspreiding van wateroverdraagbare ziektes en malaria.

Een rampzalige situatie

Ontheemde bevolkingsgroepen, verwoeste huizen, beschadigde bruggen … De desastreuze overstromingen die Pakistan sinds halfweg juni 2022 teisteren, hebben een ware ravage aangebracht en treffen meer dan 33 miljoen mensen. Meer dan 1700 mensen zijn om het leven gekomen en meer dan 12.000 anderen raakten gewond. Meer dan 600.000 mensen zijn ontheemd en verblijven in kampen. Hoewel de regen is gestopt, blijft de situatie rampzalig.

Wafa'a Al Saidy, coördinatrice van Dokters van de Wereld in Pakistan, getuigt:
Zelfs vandaag staan sommige dorpen nog volledig onder water. Dat is bijvoorbeeld het geval in het zuiden van Punjab. De bevolking is moeten vluchten, duizenden mensen zijn alles kwijt en velen zijn bang om binnen te slapen in gebouwen die op instorten staan”.

Zo snel mogelijk de gewonden behandelen

Dokters van de Wereld heeft een noodinterventie opgezet in de zwaarst getroffen gebieden van Khyber Pakhtunkhwa, een provincie waar de organisatie al jaren actief is.

Sinds eind augustus hebben meer dan 1200 personen gezondheidszorg gekregen (met inbegrip van seksuele en reproductieve gezondheidszorg) in de mobiele klinieken van Dokters van de Wereld in de districten Nowshera, Charsadda en Chitral.
De prioriteit is zo snel mogelijk de gewonden op te vangen.

In deze situatie zoeken de gezinnen in de eerste plaats een dringende oplossing voor hun basisbehoeften: onderdak en eten. Als een kind koorts heeft, zal het moeten wachten. Onze prioriteit is de patiënten tijdig te behandelen, zodat hun gezondheidstoestand er niet verder op achteruitgaat”, gaat Wafa’a Al Saidy verder.

Risico op voedselonzekerheid

Doordat het water blijft staan, maakt Dokters van de Wereld zich grote zorgen over het risico op de verspreiding van dengue en malaria, acute waterige diarree en schurft. Bovendien zijn de voedselprijzen de hoogte in geschoten na de vernieling van duizenden hectaren gewassen. “Het aantal gevallen van ondervoeding dreigt sterk toe te nemen. We houden ook ons hart vast voor de zwangere vrouwen, want het zorgsysteem is compleet overbelast”, besluit Wafa'a Al Saidy.

Onze acties

  • Primaire gezondheidsconsultaties
  • Prenatale en antenatale consultaties
  • Seksuele en reproductieve gezondheidsconsultaties voor vrouwen en tienermeisjes
  • Opsporing van kinderen, sensibiliseringsactiviteiten
  • Installatie van woontenten voor de opvang van 52.000 mensen
  • Schenking van geneesmiddelen en apparatuur aan twee publieke gezondheidsinstellingen, waaronder een universitair ziekenhuis

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753