Overstromingen in Zuid-Kivu : "De mensen hebben nood aan het delen van hun ervaringen na de traumatiserende gebeurtenissen"
Begin mei waren er in Kalehe, Zuid-Kivu dodelijke overstromingen en aardverschuivingen die meer dan 100.000 mensen troffen en het leven eisten van meer dan 470 mensen. Dokters van de Wereld kwam onmiddellijk in actie om de slachtoffers van deze ramp te helpen. We bieden psychologische noodhulp aan slachtoffers van de ramp in de gebieden rond Kalehe (Nyamukubi, Bushushu, Mohongoza en Kalehe).
"De slachtoffers van de ramp zijn nog steeds diep getroffen door hun ervaringen. Ze zijn hun geliefden, hun bezittingen en hun dieren kwijt en leven vaak in tijdelijke onderkomens, in totale ontbering. Zodra er een beetje regen valt, worden mensen bang en verlaten ze het gebied. Het trauma is er nog steeds", zegt Oscar Ayagirwe Bahiva, die voor Dokters van de Wereld de noodhulp coördineert.
Dokters van de Wereld gaf sinds juni samen met provinciale gezondheidsautoriteiten in Zuid-Kivu psychologische eerste hulp aan al meer dan 420 mensen. Onze psychologen bieden psychologische ondersteuning (individuele en groepssessies) aan mensen met psychische klachten gelinkt aan de catastrofe. We hebben ook een vijftigtal gezondheidswerkers (artsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen, enz.) opgeleid in deze specifieke vorm van geestelijk gezondheidszorg. Verder geven we training en psychologische ondersteuning aan reddingswerkers van het Rode Kruis die slachtoffers uit het puin hielpen.
"We krijgen de mensen die we ontmoeten heel makkelijk aan het praten. Ze willen graag over alles babbelen, over hun leven van voor, tijdens en na de ramp. Ze nemen de tijd om dit te vertellen en willen verder met hun leven. Deze sessies zijn noodzakelijk voor hen", voegt Oscar Ayagirwe Bahiva toe.
Dokters van de Wereld sensibiliseerde ook meer dan 1.340 mensen in de regio over geestelijke gezondheid en trauma.
Oscar Ayagirwe Bahiva besluit:
"Hoewel deze therapeutische sessies essentieel zijn, hebben de getroffen mensen ook andere behoeften, zoals toegang tot drinkwater, onderdak en medische zorg. Er woonden hier al veel mensen die de eerdere gevechten in Noord-Kivu ontvluchtten en hier hun toevlucht zochten. Deze crisis heeft de kwetsbaarheid van de mensen in het gebied vergroot".
Copyright: Caroline Thirion
Verder lezen
Inschrijven voor de nieuwsbrief
Contactez-nous
Dokters van de wereld
Doe een gift: BE26 0000 0000 2929
Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be
BTW: BE 0460.162.753