NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

Ontmanteling van het vluchtelingenkamp in Calais: de zoveelste in een rij, zo blijkt het Jaarlijks Observatorium van uitzettingen

De Franse politie is sinds gisteren (16 november 2021) begonnen met de ontmanteling van een groot kamp met ruim duizend migranten in Grande-Synthe.  De ontmanteling is één  in een reeks van vele:  dat blijkt uit het “Jaarlijks Observatorium van uitzettingen” dat Dokters van de Wereld Frankrijk op 16 november samen met 7 organisaties heeft gepubliceerd

Uit dit rapport blijkt dat de Franse overheid het afgelopen jaar 1130 ontmantelingen over het hele land heeft georganiseerd.  77% daarvan vond plaats in Noord-Frankrijk.  Vaak worden dezelfde plekken honderden keer ontruimd en worden de vluchtelingen ter plekke soms tientallen keren na elkaar weggejaagd.

In totaal werden in Frankrijk afgelopen jaar minstens  172.469 mensen weggejaagd uit deze kampen[1].  Dat komt neer op een gemiddelde van 472 weggejaagde mensen per dag.  90% van hen verbleef in Calais en Grande-Synthe.   

Politiegeweld en vernietiging van bezittingen

De ontmantelingen gaan structureel gepaard met geweld :  In 24% van de uitzettingen worden de vluchtelingen geconfronteerd met fysiek of verbaal geweld zoals bedreigingen, uitschelden en arrestaties.  Bovendien werd in 71,5% van de uitzettingen  de eigendommen van de vluchtelingen ter plekke vernietigd of  in beslag genomen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over identiteitspapieren, kleren of tentjes, vaak de enige bezittingen die deze mensen hebben om zich te beschermen tegen de kou en regen.  

Wat gebeurt er na de ontmanteling?

Uit het rapport blijkt dat in 91% van de vernietigingen en ontmantelingen van de kampen, de mensen gewoon opnieuw  de straat worden opgeduwd, zonder dat er gezocht wordt naar oplossingen voor onderdak. Met de komende winter, baart dit grote zorgen: uit het rapport blijkt namelijk dat 68% van de expulsies plaatsvinden tijdens de winterperiode en deze vluchtelingen dus zonder tent en kleren worden achtergelaten.  Onder hen zitten veel families, met soms erg jonge kinderen.

Dokters van de Wereld vraagt dat er onmiddellijk een stop wordt gezet aan dit onmenselijk beleid in hartje Europa. 

Link naar de site: https://www.observatoiredesexpulsions.org/fr/login  (Franstalige site) 

 

 

[1] Dit cijfer betekent  niet dat 172.469 verschillende mensen op 1 november uit hun huis zijn gezet

Dezelfde mensen worden soms meerdere keren op dezelfde dag uitgezet en kunnen  tientallen uitzettingen meemaken.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753