NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

Niet-begeleide minderjarigen voor gesloten asieldeuren: ingebrekestelling Sammy Madhi

Afgelopen september stelden 8 organisaties – waaronder Dokters van de Wereld-  staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) in gebreke. Dat deden we omdat we het niet langer kunnen aanzien hoe een groep niet-begeleide minderjarigen buiten de kantooruren niet worden geholpen door FEDASIL. 

 

“Momenteel worden enkel ‘kwetsbare’ minderjarigen ondergebracht in Fedasil-centra of andere organisaties.  Hierbij gaat het om meisjes, jongens tot 15 jaar of potentiële slachtoffers van mensenhandel.” Vertelt Michel Genet, Algemeen Directeur van Dokters van de Wereld.

Wie niet voldoet aan dit profiel staat voor gesloten deuren.  Iets wat de 8 organisaties onaanvaardbaar vinden: "alle minderjarigen zijn kwetsbaar en het  kan niet zijn dat zij terug moeten keren naar straat of naar een kraakpand nadat ze zich hebben proberen aan te melden bij de asieldiensten.

"Veel van deze jongeren werden op de migratieroute uitgebuit en geslagen aan de grens, vaak door de politie. Ze zijn regelmatig het slachtoffer  van dwangarbeid, slavernij, verkrachting, fysiek geweld en werden  gescheiden van hun ouders, die zijn gestorven of verdwenen.”

Deze jongeren hebben dus een verblijfplaats nodig, een plaats om te slapen, te eten en waar voor hen gezorgd wordt.   Omdat de overheid verzaakt aan deze opvang, besloten de 8 organisaties over te gaan tot een ingebrekestelling.

Afgelopen maandag (8 november) vonden de debatten plaats in de arbeidsrechtbank.   Op 1 december volgt de definitieve uitspraak. 

Wij hopen dat de rechtbank onze eisen ontvankelijk verklaart.  Afgelopen jaar zagen we een verslechtering op het terrein en een stijging van het aantal kinderen dat op straat moet slapen, weldra ook tijdens de wintermaanden.  Dit is geen menselijk beleid, en daarom blijven we verder vechten.”, besluit Genet.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753