NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

Medisch team van Dokters van de Wereld verleent medische hulp aan de asielzoekers in het bezette gebouw: “Wie naar buiten gaat mag niet meer naar binnen-beleid zorgt voor gedwongen zorguitstel”

Gisteren kon een medisch team van Dokters van de Wereld naar binnen in het door het burgercollectief en asielzoekers bezette gebouw van het toekomstige Federatie Crisiscentrum. Het team werd opgeroepen na een eerste medische sreening van Samusocial. 

In totaal werden zo’n 15 mensen gezien door een team van Dokters van de Wereld in een  kleine stockruimte die diende als geïmproviseerd medisch kabinet.

Conclusie na 3 uur ter plekke: veel gedwongen zorguitsel omdat de mensen het gebouw wal mogen verlaten maar niet opnieuw binnen mogen. "Sommige van de bewoners hebben nood aan doorverwijzingen, bijvoorbeeld naar het hospitaal of om scans te laten nemen, maar zien daar noodgedwongen van af omdat ze bang zijn daarna opnieuw op straat te moeten slapen. Daarnaast zorgt de uitzonderlijke situatie ervoor dat sommige bewoners niet de mentale ruimte hebben om medische zorg op dit moment als prioritair te beschouwen.”, vertelt dokter Alfredo Caprotti, die gisteren de medische zorgverlening op zich nam.

In totaal zag het medische team van Dokters van de Wereld zo’n 15 mensen.   Sommigen daarvan kampen met ernstige chronische aandoeningen: “We verzorgden bijvoorbeeld een man met een ernstige hartaandoening, een verleden van een infarct en risico op recidive. Een andere bewoner kampt met een ernstige longaandoening die opvolging vereist.  Voor hen is de medische hulp die we in deze context kunnen bieden sowieso beperkt.”

Andere bewoners kampen met acute maar daarom niet minder ernstige problemen: “Dat gaat dan bijvoorbeeld over zeer ernstige tandproblemen, of iemand met ernstige pijn in de arm waarvoor radiografie noodzakelijk is.” Vervolgt Caprotti. “Andere aandoeningen zijn dan weer rechtstreeks gelieerd aan de leefomstandigheden, het slapen op straat en de beperkte toegang tot medische hulp. Dat gaat dan bijvoorbeeld over aandoeningen aan de huid of andere infecties die niet adequaat verzorgd kunnen worden.”

Het medische team bleef in totaal zo’n 3 uur ter plekke. “De mentale druk bij de bewoners is uiteraard aanzienlijk.  Toch stellen we een grote weerbaarheid én kalmte vast bij de bewoners. Het kwam ons meermaals ten orde dat de steun van gewone burgers hen erg sterkt op mentaal vlak. Het gevoel niet helemaal in steek te worden gelaten, vergroot hun mentale weerbaarheid.”

Dokters van de Wereld blijft ter beschikking staan om medische hulp te verlenen, afhankelijk van hoe de situatie evolueert.

© Olivier Papegnies

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753