INTERNATIONALE NGO’S VEROORDELEN DE AANSLAGEN EN GEVECHTEN IN JEMEN

Dokters van de Wereld veroordeelt samen met verschillende collega-organisaties in Jemen ten sterkste de gruweldaden in Jemen van afgelopen zondag.  Bij bombardementen werden 22 burgers gedood – twaalf vrouwen en tien kinderen – en raakten tientallen mensen gewond.

Escalatie van geweld

In de noordelijke provincie Hajjah zijn de afgelopen weken de spanningen en gevechten toegenomen. Duizenden mensen zijn uit hun huizen verdreven en hebben behoefte aan humanitaire hulp. Nog veel meer mensen zijn naar verluidt ingesloten door de gevechten en kunnen niet naar veiligheid vluchten of hulp zoeken. Deze gruwelijke incidenten tonen aan dat onschuldige burgers, inclusief kinderen, de prijs blijven betalen voor een conflict waarin ze geen zeggenschap hebben.

Meer dan 650.000 mensen zijn sinds juni 2018 gevlucht uit Hodeidah en degenen die in de stad blijven, zijn vaak de armste en meest kwetsbaren.

De laatste paar dagen is er ook in de havenstad Hodeidah weer hevig gevochten, na drie maanden van afgenomen geweld. Meer dan 650.000 mensen zijn sinds juni 2018 gevlucht uit Hodeidah en degenen die in de stad blijven, zijn vaak de armste en meest kwetsbaren. Dit laatste gevecht is een signaal voor de wereld dat het vierjarige conflict in Jemen nog lang niet voorbij is. Terwijl het fragiele door de VN geleide vredesproces doorgaat en de ogen van de wereld gericht zijn op Hodeidah, moet de internationale gemeenschap ook aandacht schenken aan Hajjah en andere gebieden in Jemen waar geweld toeneemt. Elke dag zijn er nieuwe meldingen van burgerslachtoffers en duizenden Jemenieten blijven ontheemd, waardoor het risico op hongersnood, cholera en ernstige ondervoeding blijft toenemen.

Onmiddellijke staking van de vijandelijkheden

We roepen alle partijen bij het conflict op om de vijandelijkheden onmiddellijk te staken en de catastrofale gevolgen in te zien die de oorlog heeft voor onschuldige Jemenitische burgers. Vooral vrouwen en kinderen moeten worden beschermd, en mensen die gedwongen zijn hun huizen te ontvluchten, moeten worden bijgestaan ​​als een urgente prioriteit. Onmiddellijke en onbelemmerde toegang moet worden verleend zodat humanitaire organisaties en donorlanden hun hulp kunnen opschalen en de meest dringende behoeften kunnen dekken.

Na vier oorlogsjaren zijn de humanitaire behoeften in Jemen van een grotere omvang dan ooit tevoren, en zijn internationale aandacht en actie vereist. Deze laatste aanslagen in Hajjah tonen de wanhopige noodzaak van vrede aan. Wij roepen de internationale gemeenschap op om te zorgen voor een onafhankelijk onderzoek en eisen dat de verantwoordelijken van deze misdaden worden aangesproken

 

Lijst ondertekenaars

ADRA, Care, Relief International, Save the Children, Danish Refugee Council, Solidarités International, Dokters van de Wereld, War child, Humanity & inclusion, Human Appeal, Islamic Relief Worldwide, Action contre la faim, Norwegian Refugee Council, Oxfam

 

1212 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753