NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

Haïti glijdt af in spiraal van geweld: Dokters van de Wereld luidt de alarmbel over de humanitaire situatie

Dokters van de Wereld maakt zich zorgen over de escalatie van het geweld en de afbrokkelende humanitaire, politieke en economische situatie in Haïti. 

Snel groeiende humanitaire en veiligheidscrisis

Op dit moment zijn 5,5 miljoen Haïtianen – bijna de helft van de bevolking – afhankelijk van humanitaire hulp. Deze noodvraag dreigt de komende weken nog aanzienlijk toe te nemen. 

Bij de recente gecoördineerde aanvallen op belangrijke infrastructuren in Port-au-Prince lieten georganiseerde bendes duizenden gevangenen vrij. Meer dan 15.000 inwoners van de hoofdstad sloegen op de vlucht voor het bendegeweld, uit vrees dat zijzelf of hun familie de volgende slachtoffers zouden worden van schietpartijen, ontvoeringen of seksueel geweld. 

Dokters van de Wereld maakt zich zorgen over de gevolgen van deze onveilige, stressvolle omstandigheden voor de fysieke en mentale gezondheid van de Haïtiaanse bevolking.

 

Impact op Gezondheid en Veiligheid 

In de straten van Port-au-Prince waar geïmproviseerde barricades zijn opgeworpen, slagen de ziekenwagens er nauwelijks in om gewonden naar de ziekenhuizen over te brengen en raken zorgverleners niet op hun werk. Het gezondheidssysteem staat op instorten. Ziekenhuizen zijn leeggeroofd en vernield; sommigen moesten hun deuren sluiten, net nu het aantal gewonden blijft toenemen.

“In de schaduw van de politieke chaos waarin Haïti momenteel verkeert, mogen we niet uit het oog verliezen hoe schrijnend en alarmerend de humanitaire situatie in het land is. Het leven en de toekomst van miljoenen mensen is in gevaar.” - Pilar Martinez, Directeur internationale operaties 

De politieke, sociale en economische crisis wakkert de humanitaire noodtoestand verder aan. Door de toenemende onrusten in verschillende wijken van de hoofdstad kunnen de bewoners zich niet langer veilig verplaatsen om te gaan werken en hun brood te verdienen. In dergelijke omstandigheden dreigt de hongersnood voor 4,4 miljoen Haïtianen die kampen met een acute voedselonzekerheid. Vrouwen en meisjes die niet kunnen voorzien in hun basisbehoeften, worden gedwongen tot seksuele uitbuiting. Ze lopen hierdoor een groter risico op misbruik en vroegtijdige zwangerschap. Het gevaar voor infectieziekten neemt toe door het ineenstorten van de sanitaire en gezondheidsvoorzieningen en de bevoorradingsproblemen van drinkbaar water. 

 

Internationale Steun

De inspanningen van de internationale gemeenschap zijn hoopgevend, maar ontoereikend.

Enkele cijfers over de humanitaire situatie in Haïti:

  • In 2023 werden meer dan 8400 mensen gedood, gewond en/of ontvoerd als gevolg van het gewapend geweld en de bendeoorlogen (toename met 122 % ten opzichte van 2022).
  • Tussen januari en augustus 2023 waren er 49% meer verkrachtingen dan in dezelfde periode in 2022. 
  • Volgens UNICEF zullen in 2024 drie miljoen kinderen humanitaire hulp nodig hebben door de voedselonzekerheid en de heropflakkering van cholera.

 

Dokters van de Wereld is sinds 1996 actief in Haïti. De organisatie zet er humanitaire en ontwikkelingsprojecten op. De activiteiten zijn gericht op het uitbouwen van de gezondheidsinstellingen, de opleiding van zorgverleners, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, psychosociale ondersteuning voor eerstelijnsmedewerkers en het bieden van noodhulp (epidemieën, natuurrampen enz.).

 

©Richard Pierrin AFP

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753