De wereld is ziek. Samen kunnen we haar genezen.

 

Oorlogen. Conflict. Groeiende ongelijkheid. Klimaatverandering.

De wereld is ziek

Samen kunnen we haar genezen.

Steun onze projecten met een gift.

 

IK DOE EEN GIFT

Duizenden migranten overgelaten aan hun lot in de woestijn van Agadez (Niger): Dokters van de Wereld trekt aan de alarmbel

Persbericht: Dokters van de Wereld waarschuwt: duizenden achtergelaten migranten in humanitaire nood in de woestijn van Agadez, Niger. Dokters van de Wereld vraagt het migratiebeleid van de EU te herzien. 

[Mogelijkheid tot interviews met de in Niger gebaseerde algemeen coördinator van Dokters van de Wereld

 

Dokters van de Wereld trekt aan de alarmbel over de schrijnende humanitaire noden van duizenden migranten die verdreven worden uit Algerije en in het midden van de woestijn aan hun lot worden overgelaten in Assamaka (een stad in de regio Agadez). Tussen januari en maart 2023 werden volgens de IOM 7.700 vluchtelingen van Sub-Saharaanse herkomst (voornamelijk uit Niger, Mali, Guinee, Nigeria en Sierra Leone) uit Algerije verdreven naar de grens met Niger. 5.000 onder hen zijn vervolgens te voet gestrand in Assamaka. Daar zijn ze volledig op zichzelf aangewezen in onmenselijke leefomstandigheden.

Tegenover de massale terugdrijvingen en de sterke stijging van het aantal migranten die de voorbije maanden vanuit Noord-Afrika terugkeren naar Agadez ontbreekt het de lokale en internationale humanitaire organisaties aan middelen en capaciteit om de levensnoodzakelijke hulp te bieden aan deze extreem kwetsbare personen in Assamaka, maar ook in Arlit en Agadez.

EXTREME PSYCHOLOGISCHE NOOD

Onze medische teams zien mannen, vrouwen, kinderen en niet-begeleide minderjarigen die kilometers te voet aflegden in extreme omstandigheden en bij temperaturen van meer dan 40 graden. Ze komen uitgehongerd en uitgedroogd aan en hebben dringend nood aan voedsel, drinkbaar water, gezondheidszorg en toegang tot sanitaire voorzieningen. Hun psychologische ontreddering is extreem: sommigen werden tijdens hun traject mishandeld of gescheiden van hun familie. De humanitaire situatie is zeer onrustwekkend”, alarmeert Dr. Toupou Lancinet, algemeen coördinator van Dokters van de Wereld in Niger.

Dokters van de Wereld is van oordeel dat er dringend financiële en logistieke middelen moeten worden vrijgemaakt en dat de coördinatie tussen humanitaire organisaties, niet-gouvernementele organisaties en overheidsinstellingen moet worden versterkt om deze personen de noodzakelijke bijstand te bieden.

Het Europese migratiebeleid herbekijken

Voor Dokters van de Wereld is deze humanitaire crisis het gevolg van de externalisering van het grensbeheer en het migratiebeleid van de Europese Unie, dat voortdurend strenger wordt. Dit migratiebeleid schendt zowel het internationaal recht als de fundamentele rechten van deze vluchtelingen.

  • Dokters van de Wereld roept de Europese Unie op om haar migratiebeleid te herzien en ervoor te zorgen dat vluchtelingen de nodige bescherming krijgen, overeenkomstig de mensenrechten, het internationaal recht en de humanitaire beginselen.
  • De organisatie vraagt ook dat er een einde komt aan de arrestaties en terugdrijvingen van migranten en asielzoekers van Algerije naar Niger. 

Dokters van de Wereld roept de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) daarnaast op om haar verantwoordelijkheid op te nemen om de veiligheid en bescherming te verzekeren van personen van Sub-Saharaanse herkomst die vastzitten in Niger, terwijl ze de wens hebben terug te keren naar hun land.

Dokters van de Wereld is sinds 2014 aanwezig in Niger en werkt in de regio Agadez, maar ook in Tahoua, Tillabéri en Niamey. De organisatie begeleidt publieke zorginstellingen met de medische en psychosociale zorg voor vluchtelingen uit Algerije of andere Afrikaanse landen. Dokters van de Wereld ijvert ook voor het respect voor de rechten van migranten en hun toegang tot gezondheidszorg.

perscontact: Emmy Deschuttere  : +32 (0)492 79 92 74

 

© Kristof Vadino/Dokters van de Wereld

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753