Dokters van de Wereld verzorgt getraumatiseerde migranten in Tunesië

Op 3 plekken in Tunesië (Sfax, Tunis en Zarzis) verleent Dokters van de Wereld hulp aan kwetsbare mensen.   De meesten onder hen zijn migranten die kampen met ernstige trauma’s.  Die liepen ze op tijdens hun migratietraject van of richting Tunesië.  

“Onze teams noteren regelmatig verhalen van migranten die in Libië werden gevangen genomen en werden blootgesteld aan fysiek geweld. Anderen zagen een familielid verdrinken voor hun ogen op het moment dat hun oversteekbootje kapseisde.” vertelt Zeinib Turki, adjunct algemeen coördinatrice in Tunesië  

De kustplaats Zarzis is regelmatig het toneel van deze dodelijke tragedies.  Vaak vinden inwoners de sporen terug van migranten die de tocht niet overleefden.  . Dokters van de Wereld helpt de overlevenden en familieleden van vermiste personen.

Zeineb: “Onze psychologen proberen de traumatische ervaringen in het land van oorsprong te achterhalen. Zo komt de ene uit een conflictzone, terwijl anderen het slachtoffer werden van discriminerende praktijken.”

Zeineb Turki, adjunct algemeen coördinatrice in Tunesië:: “Onze psychologen proberen de traumatische ervaringen in het land van oorsprong te achterhalen. Zo komt de ene uit een conflictzone, terwijl anderen het slachtoffer werden van discriminerende praktijken.”

Bij de mensen die een mislukte oversteek achter de rug hebben, stelt de psycholoog tijdens de consulten vragen over de boottocht zelf, aangezien velen tijdens de oversteek iemand zijn verloren of mensen zagen verdrinken. Ook het mislukte migratieplan op zich weegt zwaar door bij deze mensen.

“We proberen daarnaast te weten te komen of iemand een (mogelijk) slachtoffer werd van mensenhandel. Dat doen we door te vragen of ze betaald werden in ruil voor hun werk, of hun identiteitspapieren werden afgepakt en of ze minstens één rustdag hadden per week.”  

Zeineb Turki: “Onze aanwezigheid is essentieel, de mensen die bij ons langskomen kunnen enkel op Dokters van de Wereld rekenen om aan zorg te raken.”  

Het totale aantal patiënten van Dokters van de Wereld in Tunesië bestaat voor 80% uit niet-Tunesische mensen. Ze komen voornamelijk uit Ivoorkust (40%), Guinea (7%), Kameroen (6%), Soedan (4%) en voor de rest vooral uit Sub-Saharaans Afrika. En meer dan de helft zijn vrouwen (57%). Tussen 2020 en 2022 verzorgden we  4657 personen.  

 

 

1212 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753