Dokters van de Wereld verwelkomt humanisering beleid t.a.v. transmigranten Zeebrugge

Na jaren van repressief beleid en pesterijen tegenover de transmigranten & vrijwilligers in Zeebrugge, lijkt er eindelijk een eind te komen aan de verhindering van de humanitaire hulp voor de transmigranten.  De vrijwilligers in Zeebrugge reageren opgelucht en optimistisch over deze nieuwe politieke wending: “We hopen dat we ons nu eindelijk ten volle kunnen concentreren op ons werk zonder angst voor represailles en intimidatie.”

Inbeslagname van slaapzakken, grondzeilen en medicatie, betogingen van extreemrechts, doodsbedreigingen aan het adres van Pastoor Marechal, bekogeling van de pastorie met eieren, fysieke en verbale bedreigingen van de politie naar het adres van de vrijwilligers toe, razzia’s op het moment dat humanitaire hulp en voedselbedeling werd georganiseerd, invallen in de kerk en tijdens de medische consultaties: dat het werk van de vrijwilligers in Zeebrugge afgelopen jaren structureel werd  bemoeilijkt is een understatement.

Dokter Pierre Cybulski van Dokters van de Wereld geeft elke maandagmiddag medische consultaties in de pastorie van Pastoor Marechal en zag met eigen ogen de gevolgen van het repressieve angstklimaat in zijn kabinet: "Naar verloop van tijd zag ik steeds minder mensen langkomen tijdens de consultatiemomenten van Dokters van de Wereld. Ik heb letterlijk consultatiedagen meegemaakt met nul patiënten. Niet omdat er niemand ziek was of er geen nood was aan medische hulp, wel omdat de migranten eenvoudigweg niet meer op consultatie durfden komen omdat ze wisten dat de politie systematisch langskwam op momenten dat de humanitaire hulp en medische consultaties werden georganiseerd. Liever ziek, ondervoed en onverzorgd blijven rondlopen dan het risico te lopen om gearresteerd te worden: dat was de dagelijkse teneur geworden in Zeebrugge. Toch ben ik week na week naar de zorgantenne gekomen. Al was het maar om te laten tonen: wij blijven op post en laten ons niet kennen."

Dokters van de Wereld is erg opgelucht dat het nieuwe gemeentebestuur de politieke koers tegenover de migranten zal wijzigen: “Al jaren vragen wij om een humanitaire corridor in en rond de kerk en probeerden we aan het voormalige bestuur duidelijk te maken dat een medische consultatie en een tas soep echt niet zou zorgen voor een aanzuigeffect of overlast. Onze vraag tot overleg en dialoog viel jarenlang in dovemansoren. Daar lijkt nu eindelijk een eind aan te komen.

“Komende weken staat overleg gepland met de vrijwilligers, ngo’s en politiek bestuur en zal Dokters van de Wereld samen met het plaatselijke bestuur en vrijwilligers bekijken hoe we kunnen bijdragen bij de organisatie van een neutraal informatiepunt met advocaten”, besluit Ri de Ridder, voorzitter van Dokters van de Wereld.

Afgelopen jaar kwamen 119 mensen op consult bij Dokters van de Wereld in Zeebrugge. 16% was afkomstig uit Soedan, 15% uit Iran, 14% uit Syrië en 8% uit Libië. De jongste patiënt was 16, de oudste 50 jaar.

Contacteer ons

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

TVA: BE 0460.162.753