Dokters van de Wereld vanuit Niger: “Dit land stevent af op een totaalcrisis”
Op 26 juli vond in Niger een staatsgreep plaats. Op het moment van de ‘coup d’état’ eind juli, bevond het land zich sowieso al in een erg kwetsbare positie: Niger bungelt al vele jaren achteraan op de lijst van de armste landen ter wereld en kampt jaarlijks periodes van voedselonzekerheid. Daarbij komt nu een politieke crisis, economische sancties en prijspieken waardoor (schaarse) levensmiddelen onbetaalbaar worden. De combinatie met het regenseizoen en de magere oogsten zorgt ervoor dat het land afstevent op een stevige humanitaire crisis.
Dokters van de Wereld, al bijna 10 jaar aanwezig in het land met gezondheidszorg, maakt de balans op: “Door de huidige situatie wordt geschat dat tegen eind 2023 3,3 miljoen inwoners te kampen zullen krijgen met ernstige voedselonzekerheid. 7,3 miljoen mensen, ofwel 28% van de totale bevolking, zal dan weer te maken krijgen met matige voedselonzekerheid.” Vertelt dr. Toupou Lancinet, coördinator van de Nigerese projecten van Dokters van de Wereld.
Een meervoudige crisis
Het land stevent af op een cocktail van crisissituaties. dr. Toupou Lancinet ziet 4 grote dreigingen die (nu al) een impact hebben op de gezondheid van de burgers.
1. Zorgsysteem in gevaar
“Door de grenssluitingen en financiële sancties is er nu al een tekort aan essentiële geneesmiddelen, met ernstige gevolgen voor de gezondheid van de meest kwetsbare mensen. De groeiende onveiligheid belemmert bovendien de actieradius van onze zorgteams en verhindert de mobiliteit van onze patiënten, die niet meer tot onze zorgcentra raken. Daarbij komt ook nog eens de verslechtering van de mentale gezondheid omwille van de huidige crisis.”
2. Verslechtering van gezondheid van migranten
“Ondanks de toegenomen onveiligheid en de grenssluitingen vinden gedwongen groepsdeportaties van migranten vanuit Algerije naar Niger nog steeds plaats. Sinds 26 juli 2023 hielp Dokters van de Wereld al meer dan 500 uitgewezen migranten die toekwamen in Agadez. Zij bevinden zich in een uiterst kwetsbare situatie die nu nog verder zal afkalven.”
3. Gevolgen voor de leefomstandigheden van de meest kwetsbaren
Vrouwen en kinderen zijn de dupe van de crisis. Door de toegenomen onveiligheid en economische achteruitgang, lopen ze nu al een veel groter risico op toegenomen genderongelijkheid en gendergerelateerd geweld, en slagen ze er bovendien niet meer in toegang te krijgen tot seksuele en reproductieve zorg.
4. Dreigende voedselonzekerheid
Subregionale en internationale economische sancties zullen een grote impact hebben op de Nigerese bevolking die sowieso al kampt met chronische voedselonzekerheid. Analisten voorspellen dat dit jaar bijna 1,9 miljoen kinderen jonger dan vijf dit jaar acuut ondervoed zullen raken.
In die context verleent Dokters van de Wereld zorg aan de lokale bevolking en de migranten in het land. “Ondanks de moeilijke veiligheidssituatie blijft het onze prioriteit om de toegang tot zorg te waarborgen. Hierbij ligt onze focus om de meest kwetsbare mensen, zoals de migranten, vrouwen en kinderen. Zolang de situatie het toelaat, blijven we er voor hen staan.”
Verder lezen
Inschrijven voor de nieuwsbrief
Contactez-nous
Dokters van de wereld
Doe een gift: BE26 0000 0000 2929
Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be
BTW: BE 0460.162.753