NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

Dokters van de Wereld vaccineert om levens te redden in Mali

Ter gelegenheid van de internationale vaccinatieweek van 24 tot 30 april 2023 vestigt Dokters van de Wereld de aandacht op het belang van vaccinatie voor de bevolking van Mali.

De organisatie vaccineert in het bijzonder kinderen jonger dan 12 maanden en de nomadenbevolking in Gao, Ménaka en Kita. Het land kampt met onveiligheid en een nijpend gebrek aan toegang tot gezondheidszorg. Deze campagne is dan ook van essentieel belang. 

Dokters van de Wereld is al 20 jaar actief in Mali en zet zich in om  toegang tot gezondheidszorg voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te verbeteren. De organisatie voert vaccinatiecampagnes in de regio’s Gao en Ménaka (Noord-Mali), en Kita (Zuid-Mali). Deze zones gaan gebukt onder ernstige onveiligheid, massale bevolkingsverplaatsingen, natuurrampen (droogte, overstromingen) en een nijpend gebrek aan gezondheidsinfrastructuur.

Meer dan 20.000 kinderen gevaccineerd sinds 2021

Dokters van de Wereld vaccineert  vooral kinderen jonger dan 12 maanden, zwangere vrouwen en jonge moeders. “In Mali is het gebrek aan vaccinatie nog steeds de belangrijkste oorzaak van kindersterfte. Minder dan één kind op twee (45%) heeft de essentiële vaccinaties gekregen. Voor ons is het vaccineren van baby’s een prioriteit. In twee jaar tijd hebben we in Gao en Ménaka meer dan 20.000 kinderen van jonger dan een jaar gevaccineerd tegen tuberculose”, vertelt Paul Nibhumba, medisch coördinator van Dokters van de Wereld in Mali.

De nomadenbevolking tegemoet

In samenwerking met zijn partners draagt Dokters van de Wereld bij aan de vaccinatie van de lokale bevolking in 92 gezondheidscentra in Gao, Ménaka en Kita. De organisatie ondersteunt (maandelijkse of driemaandelijkse) vaccinatiecampagnes in vaste gezondheidscentra. Onze mobiele teams verplaatsen zich ook naar afgelegen zones, die volledig van elke gezondheidsinfrastructuur afgezonderd zijn. “Als mensen meer dan 15 km moeten wandelen, gaan wij hen tegemoet. We richten ons voornamelijk tot de nomadenbevolking die nooit eerder is gevaccineerd. We beschermen hen tegen tuberculose, polio, tetanus, mazelen enz. Dankzij onze steun voorkomen we ook tal van kinderziekten, voegt Paul Nibhumba toe.
Bovendien draagt de organisatie bij tot de lokale en nationale vaccinatiecampagnes van de WHO of UNICEF om epidemieën te bestrijden.

Sensibilisering van de gemeenschappen over het belang van vacccinatie

Om de nomadenbevolking te bereiken, moeten de mobiele teams van Dokters van de Wereld zich verplaatsen met gidsen, die hen begeleiden en met de gemeenschappen in contact brengen. “Dit is essentieel om geaccepteerd te worden. We stellen onszelf voor en leggen uit waarvoor een vaccinatie dient en tegen welke ziekten het hen en hun kinderen beschermt. Wanneer de boodschap duidelijk is, begrijpen ze doorgaans het belang van de  vaccinatie en maken we een afspraak voor de volgende maand. Wat daarna gebeurt, hangt af van meerdere factoren. Als de nomaden nog steeds ter plaatse zijn en niet zijn moeten migreren om hun dieren te voederen, kunnen we hen vaccineren, besluit Paul Nibhumba.

© Seyba Keita/Dokters van de Wereld 

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753